ŠTA JE TEROAR?

01.08.2019.

I kako utiče na ukus vina?

 

Teroar je jedna od najkorišćenijih i verovarno najneshvaćenijih reči iz vinskog rečnika. Prvobitno je bila povezana sa zemljanim notama u mnogim evropskim vinima a danas se ova reč koristi za opisivanje vinskog regiona (npr. teroar Bordoa)

 

 

4 osobine teroara

 

1. Klima

Vinski regioni se u osnovi nalaze u dve vrste klime: hladnoj i toploj. Grožđe iz toplijih podneblja stvara veće nivoe šećera (koji daje vino sa više alkohola), dok grožđe iz hladnije klime uglavnom ima niži nivo šećera i zadržava veću kiselost.

Na primer, Cabernet Sauvignon iz Napa doline dobija samo malo više sunca i toplote tokom godine od Cabernet Sauvignona iz Bordoa, a imaće veću prirodnu kiselost zbog vremenskih neprilika.

 

2. Zemljište

U svetu postoji na stotine različitih vrsta zemljišta, stena i minerala. Većina vinogradarskih zemljišta mogu se svesti na 5 do 6 različitih vrsta tla koji utiču na ukus vina. Iako ne postoje naučni dokazi koji bi ukus „mineralnosti“ povezali sa stvarnim mineralima u vinu, ipak ovo utiče na vino i njegov ukus.

 

3. Teren

Verovali ili ne, nadmorska visina postaje sve važniji faktor u određivanju kvaliteta vinograda. Pored nadmorske visine, stvari poput geoloških karakteristika (planine, doline, koje se nalaze daleko u unutrašnjosti), druge flore (biljke, mikrobi i drveće) i velike površine vode utiču na ukus vina iz određenog regiona.

Na primer, Mendoza u Argentini ima vinograde na oko 4000 metara nadmorske visine koja povećava kiselost vina zahvaljujući hladnim  temperaturama tokom noći.

 

4. Tradicija *

* samo u područjima gde je usađena posebna tradicija u proizvodnji vina

Tradicionalne tehnike proizvodnje vina (i uzgoja grožđa) takođe mogu doprineti vinskom teroaru. Iako je tradicija ljudska interakcija, drevne metode proizvodnje vina uglavnom zavise od klime, zemljišta i terena regiona u kom se proizvode. 

Na primer, na Madeiri se vino tradicionalno proizvodi tako što se fermentacija rano zaustavlja a vino se obogaćuje, odnosno pojačava dodavanjem brendija i stari u bačvama koje se nalaze napolju pod suncem. Ovo daje vinima iz Madeire klasični ukus pečenih i orašastih plodova.