ZDRAVSTVENE KORISTI OD CIMETA

11.06.2020.

 

 

 

Cimet je začin koji se dobija od grana drveta porodice Cinnamomum. Izvorno potiče sa Kariba, Južne Amerike i jugoistočne Azije.

Ljudi su koristili cimet još od 2000. godine pre nove ere u Starom Egiptu, gde su ga veoma cenili. U srednjem veku lekari su ga koristili za lečenje bolesti kao što su kašalj, artritis i grlobolja.

Cimet je drugi najpopularniji začin, posle crnog bibera, u Sjedinjenim Državama i Evropi. Kao začin, dostupan je u vidu praha ili u obliku štapića, a takođe može da se koristi i esencijalno ulje cimeta.

Neka istraživanja pokazuju da jedinjenja u cimetu imaju antioksidativna, protivupalna, antidijabetička i antimikrobna svojstva i da mogu čak da pruže zaštitu od raka i kardiovaskularnih bolesti.

 

 

Zdravstvene koristi od cimeta

 

Naučnici su pronašli dokaze o nekim mogućim zdravstvenim koristima od cimeta.

 

Lečenje gljivičnih infekcija

Cimetovo ulje može pomoći u lečenju nekih vrsta gljivičnih infekcija. Istraživanje iz 2016. utvrdilo je da je ulje cimeta efikasno protiv vrste kandide koja utiče na krvotok. Ovo može biti posledica njegovih antimikrobnih svojstava. Ako dodatna istraživanja potvrde ove nalaze, ulje cimeta moglo bi igrati ulogu u lečenju ove vrste infekcije.


Uticaj na nivo šećera u krvi

U jednom istraživanju navedeno je da je 60 osoba sa dijabetesom tipa 2 konzumiralo do 6 grama cimeta dnevno, u periodu između 40 dana i 4 meseca, imali nižu glukozu, trigliceride, lipoprotein holesterola niske gustine i ukupni holesterol.

 

Prevencija Achajmerove bolesti

Neka istraživanja sugerišu da cimet može pomoći u sprečavanju Achajmerove bolesti. Prema ovom istraživanju, ekstrakt koji se nalazi u kori cimeta, poznat kao CEppt, sadrži svojstva koja mogu sprečiti razvoj simptoma. Ako dodatna istraživanja potvrde njegovu efikasnost, ovaj ekstrakt - ali ne nužno i ceo cimet - može biti koristan u razvoju terapija za Achajmerovu bolest.

 

Nutritivne vrednosti

  • Jedna kašika mlevenog cimeta (oko 2,5 g) sadrži:
  • energija: 6,42 kalorija
  • ugljeni hidrati: 2,1 g
  • kalcijum: 26,1 miligrama (mg)
  • gvožđe: 0,21 mg
  • magnezijum: 1,56 mg
  • fosfor: 1,66 mg
  • kalijum: 11,2 mg
  • vitamin A: 0,39 mikrograma

Takođe sadrži tragove vitamina B i K i antioksidanata holin, beta-karoten, alfa-karoten, beta-kriptoksantin, likopen, lutein i zeaksantin. Antioksidanti mogu smanjiti oksidativni stres i mogu pomoći u sprečavanju raka, dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih stanja.