ŠTA UTIČE NA RAVNOTEŽU VINA?

29.08.2019.

 

 

Vinu je potrebna ravnoteža svih faktora koji doprinose njegovom ukusu i karakteru. Saznajte kojih su to 6 ključnih faktora.


Kiselost
Kiselost je pozitivna u vinu - čuva ga i održava svežim, a detektuje se kroz „peckanje“ na jeziku. Ukoliko vino ima malu kiselost, ukus će biti slab i presladak. Ako ima previše, biće kiseo i opor.
Uopšteno, hladnija klima, veća kiselost.

 

Zrelost voća

Grožđe u različitim klimatskim uslovima, sa više ili manje sunca, sazreva drugačije. Zrelost voća ukazuje da li vino dolazi iz hladnije ili toplije klime. Zrela, voćna vina mogu biti privlačnija od oporih, ali obe vrste imaju svoje čari.

Kiselost i zrelost voća su u obrnutoj proporciji.

 

Faktori koji uticu na ukus vina

 

Alkohol

Zagrevajući osećaj u grlu kada se vino proguta je način da detektujete alkohol - pored, naravno, gledanja na etiketu. Etiketa će pokazati da procenat alkohola u vinu može biti između 5 i 17, iako će većina imati oko 12-14%.
Količina alkohola u vinu pravi veliku razliku u ukusu, aromi i celokupnom utisku vina, i može dodati težinu vinu. Kako bi shvatili pojam težine, zamislite da pijete čašu vode, a zatim zamislite da pijete čašu maslinovog ulja - ulje je teže u ustima.
Alkohol je prirodan. U suštini, sunce na vinovoj lozi stvara šećer u grožđu. Kvasci (mikroorganizmi) pronađeni na ljusci grožđa, ili oni koji su dodati, pretvoraju šećer u alkohol. Dakle, više sunca, više alkohola, i često manje kiselosti.
Kao i kod kiselosti, mesto gde se vino pravi ima veliki uticaj na nivo alkohola. Toplija klima dovodi do zrelijeg grožđa sa više šećera, samim tim i većim sadržajem alkohola.
 

Tanin

Setite se da kada pijete jači čaj, imate utisak „isušivanja“ na desnima i jeziku. Ovo je tanin, grupa jedinjenja koje se nalaze u čaju i na ljusci grožđa. Mnoga od njih se nalaze u crnom grožđu - i, kako se obično samo u pravljenju crvenog vina koristi ljuska, ona se uglavnom nalaze u crvenim vina. Tanin daje telo vinu a takođe je konzervans antioksidansima, čime pospešuje njihovu dugovečnost.
Kako možete otkriti tanin? Promućkajte vino u ustima, a tanin će dati osećaj suvoće na desnima i obrazima.

 

Hrastovina

Hrastovina u proizvodnji vina je izbor, jer se mnoga vina prave bez nje. Ključan je i vazduh, a ne samo hrastovina: hrastovo bure omogućava da mlado vino "diše", a to menja njegov razvoj. Hrastova burad, posebno nova, takođe daju određene ukuse vinu: kada pomirišete i osetite vanilu ili tost, to je zapravo hrastovina. Note hrastovine naći će se u mnogim crvenim vinima, kao i u nekim belim, dok će sveža, oštra vina ukazati na odsustvo hrastovine.

 

Kompleksnost

Nemaju sva vina za cilj da sazrevaju u boci: mnoga vina su u stvari napravljena da se piju mlada i sveža. Ona vina koja su napravljena da sazrevaju, dobijaju kompleksnost u boci. Ova kompleksnost se izražava preko više zanimljivih, upornih i iznijansiranih mirisa i širim i dugotrajnijim spektarom ukusa. Crna vina će izgubiti oštrinu i tanin, i razviti mekše, punije i više slane ukuse. Kiselost u belim vinima će biti manje očigledna, a složene arome i ukusi će se razvijati.
Ovi faktori proističu iz hemijskih reakcija koje se dešavaju ispod čepa. Kako se ove reakcije nastavljaju, mirisi i ukusi se suptilno menjaju.
Posle nekog vremena, ove reakcije će se usporiti i promeniti, i vino će izbledeti, postati manje interesantno, proći svoj vrhunac, i na kraju će se pretvoriti u sirće.