UPOZNAJTE VINARIJU JOKIĆ

24.10.2019.

 

 

Tradicija vinarije Jokić svoje korene vuče iz davne 1906. godine i Aćima Jokića koji je prvi uvideo nesumnjiv potencijal ovog podneblja za uzgajanje kvalitetne vinove loze. Područje Severne Dalmacije, između planine i mora, na kojoj su smešteni vinogradi vinarije Jokić, odlikuje idealna mikro-klima, kao i izrazito plodno zemljište neophodno za uzgajanje grožđa vrhunskog kvaliteta.

 

Neko vreme, ovaj vinski dragulj je dremao i čekao svog prirodnog naslednika koji će starim vinogradima udahnuti drugi život. Vinarija Jokić nastala je iz spoja ljubavi vinara Duška Jokića prema svojoj dedovini i vinovoj lozi. Obnovom vinograda koji datiraju još iz 1906. godine uz  idealne mikroklimatske uslove Ravnih kotara, koja se nalaze između planine Velebit i Jadranskog mora, omogućila su ovom mladom vinaru proizvodnju vrhunskih organskih vina sa geografskim poreklom. Jednom prilikom je rekao: “Stil naših vina diktira godina, i dobro je da je tako.” Time je upravo objasnio posvećenost i iskrenost prema ovom zahtevnom načinu uzgoja vinove loze, i pravljenju vrhunskih organiskih vina.

Ljubitelji vina vinarije Jokić vole da kažu, da od tih vina ne boli glava. Tako da možete lepo da se opustite uz vrhunska, mineralna i pitka vina sa sertifikatom za organski proizvod.

 

 

Zahtevna ali blagotvorna –  organska proizvodnja

 

Organska tj. ekološka proizvodnja podrazumeva pažljivo i kontrolisano tretiranje kako vinograda tako i vina kao završnog proizvoda. Vinograd vinarije Jokić se okopava i kultiviše ručno, tako da su hebricidi apsolutno isključeni. Ne koriste se veštačka već stajska đubriva. Vinovua loza se ne tretira pesticidima. U daljoj proizvodnji u vinariji Jokić koriste se isključivo enološka sredstva, koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji, i to samo toliko da bi se vina očuvala.