UPOZNAJTE VINARIJU ERDEVIK

17.10.2019.

 

 

Vinarija Erdevik se nalazi u mestu Erdevik, u Sremu, na zapadnim obroncima Fruške gore.

Blago zatalasan, sa dve strane okrużen Fruškom gorom, a sa druge dve ravnicama, na 140 metara nadmorske visine i na obroncima Fruške gore, sa tri prelepa jezera Erdevik je jedno od najlepših sela Srema.

Mesto je najverovatnije dobilo ime od mađarske reči ERDOVEG što znači predeo pod šumom.

Vinarija Erdevik danas je spoj modernog i tradicionalnog gde se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz sopstvenog vinograda na desnoj obali Dunava.

Rimski car Marcus Aurelius Probus, koji je vladao carstvom od 276. do 282 godine, rođen je u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici.

Za vreme njegove vladavine vinova loza je prvi put zasađena van Italije i to na Fruškoj gori, a među prvim zasadima je bio i Erdevik.

Početkom XIX veka u Erdeviku je bilo znatnih zasada vinograda, pa je 1826. godine grof Livije Odeskalki odlučio da podigne ovaj podrum.

1697. godine veliki deo Srema, pa i sam Erdevik dolazi u ruke austrijske vlasti i italijanske porodice Odeskalki koja vojno pomaže caru Leopoldu I za vreme turske opsade Beča.

 

Vinograd

 

Lokalitet Breskvik smešten je iznad sela Krčedina, a na njemu, na idealnih stotinak metara nadmorske visine, sazrevaju šardone, kaberne, merlo, beli sovinjon i širaz.

 

 

Vinarija Erdevik pažljivo je birala poziciju za svoje vinograde. Breskvik se pokazao idelanim, jer se na njemu ukrštaju najbolji klimatski i zemljišni uticaji koje nudi Fruška gora.

Ove vinograde preko dana greju dva sunca: ono nebesko i ono koje se odbija o dunavsko vodeno ogledalo, pomažući grožđu sa sazri na pravi način, postajući slatko, sočno i jedro.

Tokom letnjih i jesenjih noći, sa zapada, niz šumovite obronke Fruške gore, u ove vinograde spušta se hladan vazduh, čuvajući kiseline i voćnu svežinu u grožđu, što vina vinarike Erdevik čini savršeno balansiranim. 

Tlo je slojevito, prepuno minerala, što vinima daje čvrstinu i kompleksnost. Na površini je lesni, aluvijalni sloj, a ispod njega krečnjak i glina nastali taloženjem nekadašnjeg Panonskog mora.

U najdubljem sloju do kog doseže korenje vinove loze nalazi se kamenita podloga prepuna fozilizovanih ostataka školjki I korala.

Vinarija Erdevik svoje vinograde pazi, neguje i bere ručno, birajući samo najbolje i najzdravije grozdove za svoja vina.

Ugleda se na tradiciju, poštuje podneblje i pravi vina za budućnost.