IDEALNA TEMPERATURA ZA SERVIRANJE VINA

31.01.2019.

Na kojoj temperaturi treba služiti vino?

 

Temperatura serviranja vina je izuzetno važna i ključna za otvaranje punog ukusa i mirisa vina, i takođe može pojačati njegove dobre ili loše elemente. Važno je zapamtiti da svako vino ima idealnu temperaturu za posluživanje, a ista temperatura nije pogodna za sve. Uopšteno, belo vino i roze se serviraju više raslađeni od crvenog vina. 

 

 

Zlatno pravilo je da se izbegavaju ekstremne temperature. Drugim rečima, ne servirajte crveno vino suviše toplo niti belo vino suviše hladno. Međutim, ukoliko ste u nedoumici, uvek je bolje poslužiti vino malo hladnije nego toplije jer će se ono svakako zagrejati u čaši.

 

Niska temperatura će naglasiti tanin. Zato se preporučuje da vina sa dosta tanina budu relativno topla. Međutim, kada temperatura crvenog vina dostigne preko 20 ° C, alkohol počinje da isparava i ima neprijatan ukus. Kada se belo vino ohladi ispod 8 ° C, ono gubi svoju aromu.

 

Šta je onda "prava" temperatura? Iako nema tačne temperature ni za crvena ni za bela vina, preporuke su uglavnom sledeće:


Temperatura serviranja za crveno vino

 

Sveža, voćna i lagana vina: 14 ° - 16 ° C     

Punog tela, začinjena, složena vina: 16 ° - 18 ° C     

Moćna, koncentrisana vina: 16 ° - 18 ° C     

Slatka crvena vina: 16 ° - 18 ° C

 

Temperatura serviranja za belo vino    

 

Voćna, sveža, srednje suva bela vina: 7 ° - 9 ° C

Šampanjci i penušava vina: 8 ° - 10 ° C

Sveža, lagana, voćna, suva bela vina: 8 ° - 10 ° C

Slatka bela vina: 10 ° - 12 ° C

Aromatična, suva, punog tela: 10 ° - 12 ° C

Suva bela vina veoma punog tela: 12 ° C

 

Roze: 8 ° - 10 ° C

 

Naravo, ne morate biti previše precizni. Temperatura koja je blizu ovih opsega biće dovoljna. U svakom slučaju, treba izbegavati skladištenje i serviranje vina na temperaturi iznad 20 ° C.