ZAŠTO TREBA DA PROBATE ROZE ŠAMPANJAC

10.04.2019.

 

 

Šta je zanimljivije od flaše šampanjca? Naravno, ružičasti šampanjac. Popularnost Rosé Champagne je naglo porasla tokom nekoliko poslednjih decenija. I da budemo iskreni, nismo potpuno iznenađeni. Sa svojom bledoružičastom bojom, nežnim mehurićima, i svežim ukusima koji dugo traju, ko ne bi poželeo da pije tako divno piće?

 

 

 

Ali kako tačno roze šampanjac dobija tako divnu boju? Mešanjem crvenog i belog vina, naravno. Zapravo, Šampanj je jedini region na svetu gde možete legalno da mešate crveno i belo vino kako biste stvorili roze. Za proizvodnju šampanjca, vinarima je dozvoljeno da koriste sledeće tri vrste grožđa: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, od kojih su druga dva crno grožđe. Šampanjac je obično beo jer meso i sok unutar crnog grožđa nemaju pigmenta, pa tako kada se grožđe gnječi i kada mu se ukloni ljuska, finalni proizvod je bele boje. U regionu Šampanj, mnoge od ovih sroti crnog grožđa se beru kako bi se dobila obična crvena vina, koja se zatim dodaju penušavom vinu, a kako bi se stvorio lagano pigmentiran penušavi roze. Iako svetle boje, ova vina su često snažnijeg ukusa nego običan šampanjac, zahvaljujući jačini koju im daju crvena vina. Proizvođači vina uglavnom mešaju 15 procenata običnog crvenog vina za proizvodnju ovog divnog penušavog rozea.

 

 

Drugi način na koji Rosé Champagne može da se proizvodi je putem metode saignée, što je proces proizvodnje vina koji se obično koristi širom sveta za pravljenje običnog rozea. Ovaj proces podrazumeva minimalnu maceraciju koja omogućava da se razvije jača aroma i profili ukusa.