5 SAVETA ZA SERVIRANJE VINA POPUT PROFESIONALCA

12.09.2019.

 

 

Pronašli ste savršeno vino, ali kako ga servirati prijateljima kao profesionalac? Evo par saveta.

 

 

Pogodite temperaturu

Mnogi uglavnom teže ka tome da belo i penušavo vino serviraju direktno iz frižidera, što je zapravo previše hladno. Idealan raspon temperatura za sva bela vina je 10-12ºC. Svi znaju da je crveno vino najbolje servirati na "sobnoj temperaturi", ali ova maksima potiče iz vremena pre centralnog grejanja, kada su kuće bile mnogo hladnije. Tako da bi trebalo ciljati na oko 18°C.

 

A ako ste zaboravili, brzo ohladite vino

Da li ste se ikada suočili sa toplom flašom belog vina koju ste zaboravili da stavite u frižider? Stručnjaci preporučuju da je umotate u vlažni peškir i stavite u zamrzivač na 10-15 minuta. Voda sprovodi temperaturu mnogo brže od vazduha, zbog čega su kofe napunjene ledom toliko efikasne.

 

Nemojte služiti šampanjac u čašama za šampanjac

Da, dobro ste pričitali! Koristite čaše za belo vino, idealno one koje su malo zakrivljene na vrhu. Čaša za šampanjac je  suviše uska da bi vazduh mogao da reaguje sa vinom i oslobodi ukuse. Probajte. Obećavamo da se nećete vratiti na čaše za šampanjac.

 

Nemojte prepuniti čašu

Ovo zavisi od veličine i oblika čaše, ali uglavnom bi trebalo sipati pola čaše ukoliko je u pitanju crveno, i jednu trećinu za belo vino. Ovo dozvoljava vazduhu da dođe do vina, podstičući oslobađanje aroma, ali takođe znači i da se vino ne zagreva previše u čaši.

 

Izbegavajte čaše bez nogice

Ove čaše su idealne za smanjenje lomova na zabavama, jer je spoj između nogice i čaše najkrhkija tačka, ali držanje ovakvih čaša brzo zagreje vino. Ukoliko morate da ih koristite, punite ih štedljivo… i često.