IZ KOJIH ZEMALJA DOLAZE NAJPOPULARNIJE SORTE GROŽĐA?

09.05.2019.

 

 

Uprkos opštom pomamom za vinima koja su od retkih autohtonih sorti grožđa, ponekad je lepo držati se klasika. Klasične sorte grožđa su bezvremenske; one su prijatne, lako se nalaze i pružaju referentnu tačku u učenju o manje popularnim sortama. Deset najpopularnijih sorti grožđa (po redu) su: Cabernet Sauvignon, Merlot, Airen, Tempranillo, Chardonnay, Syrah, Garnacha, Sauvignon Blanc, Trebbiano i Pinot Noir.

 

 

Zapravo, ove sorte grožđa zauzimaju neverovatnih 41 posto tržišta! Pa, koja je priča iza ovih poznatih sorti grožđa? Verovali ili ne, svih deset sorti dolaze iz samo tri zemlje, a devet sorti dolazi iz samo dve zemlje! I to ovako:

 

Kao što ste možda i pretpostavili, šest od deset sorti grožđa potiče iz omiljene vinske zemlje, Francuske. Cabernet Sauvignon i Merlot dominiraju na listi, zauzimajući 12% tržišta. Ove dve crvene sorte, zajedno sa grožđem broj 8, Sauvignon Blanc, dolaze iz renomiranog regiona Bordo. Većina vina iz Bordoa su mešavine. Mešavine sa leve obale su uglavnom dominantne u Cabernet Sauvignonu, dok Merlot vlada na desnoj obali. Većina belih iz Bordoa su takođe mešavine. Sauvignon Blanc je uglavnom pomešan sa Semilonom. Chardonnay i Pinot Noir dolaze iz Burgundije, gde se proizvode sorte svetske klase, što znači da se u flaši vina koristi samo jedna sorta grožđa. I naša poslednja sorta iz Francuske na listi od 10 najboljih, broj šest, Syrah, potiče iz doline Rone, gde se na severu proizvode moćna, robusna sortna vina.

 

Tri sorte na ovoj listi dolaze iz Španije, još jedne velike regije koja proizvodi vina. Uprkos tome što je na trećem mestu na listi, Airen je krajnje nepoznat van ove zemlje. Ovo sorta belog grožđa je odgovorna za tone španskog stonog vina, kao i za proizvodnju rakije. Odmah ispod Airena je sorta crvenog grožđa Tempranillo. Njegova popularnost je u porastu, sa plantažama koje se pojavljuju širom Španije, Kalifornije, Teksasa, Australije i drugih regiona. Međutim, najočigledniji primeri Tempranilla i dalje dolaze iz regiona Rioja, koji se nalazi u severnom delu zemlje. Na sedmom mestu, nalazi se sorta Garnacha Tinta, inače poznata kao Grenache. Grožđe je posađeno širom sveta, iako su njegovi najpoznatiji regioni i dalje Priorat i dolina Rone.

 

I poslednja sorta je belo grožđe na mestu broj devet, Trebbiano Toscano, i jedino grožđe sa liste koje potiče iz Italije a inače je najrasprostranjenija sorta belog grožđa u ovoj zemlji. Trebbiano dolazi u mnogim oblicima, što znači da postoji obilje klonova širom zemlje. Verovali ili ne, Trebbiano je takođe najrasprostranjenija sorta belog grožđa u Francuskoj, gde se zove Ugni Blanc. Ovo grožđe ima prirodno visoku kiselost, što ga čini najpopularnijom sortom za proizvodnju konjaka i armanjaka.