PET ČINJENICA O ROZE VINU

30.05.2019.

 

 

Popularnost rozea je u poslednji nekoliko godina naglo porasla. Ukoliko imate neka pitanja o rozeu na koje niste imali odgovor, kao na primer odakle dolazi, kako se pravi i šta ga čini tako popularnim – predstavljamo vam pet činjenica o ovom ružičastom vinu.

 

 

Da li je roze crveno ili belo vino?

 

Rose je ružičasto vino od crnog grožđa. Kao i kod crvenog vina, njegova boja dolazi od kontakta sa ljuskom grožđa. Da bi vinari napravili i crveno i roze vino, oni gnječe grožđe, a zatim puštaju da tečnost odstoji sa ljuskom grožđa. To se naziva period maceracije. Roze vina sa svojom ljuskom odstajaće relativno kratko, obično samo jedan do tri dana.

Ukoliko vam je palo na pamet pitanje: Da li možete napraviti roze vino mešanjem crvenih i belih vina? U suštini da, ali većina tradicionalnih proizvođača vina ovaj način pravljenja rozea uglavnom ne odobrava.

 

Da li je roze isključivo francusko vino?

 

Ne, ali u Francuskoj se nalazi najpoznatijeg svetskog regija koja proizvodi roze, Provansa. Tamo se pravi roze od 600. godine pre nove ere. Danas 90% proizvodnje vina u ovoj regiji čini proizvodnja rozea. Međutim, roze po definiciji nije isključivo francusko vino. Amerika, Južna Afrika, Australija, Čile i mnoge druge zemlje prave roze. U Italiji se ono zove rosato, a rosado u Španiji.

 

Koju hranu treba upariti sa rozeom?

 

Sveže i kiselkasto, roze je vino koje je izuzetno uparljivo sa hranom. Odlilčno je sa pečenom piletinom, ćuretinom, pečenim krompirom, bundevom, salatama, kozjim sirom i svom hranom sa roštilja.

 

Da li je roze tamnije boje slađe od oni svetlije boje?

 

Kratak odgovor je ne. I dok mnogi povezuju tamniji roze sa ultra-slatkim i voćnim crvenim vinima, postoji veliki broj lepo balansiranih rozea sa svetlijom bojom.

 

U čemu je razlika između rozea i belog Zinfandela?

 

Roze i beli Zinfandel se prave na isti način. Oba su proizvede korišćenjem crnog grožđa i relativno kratkog perioda maceracije. Beli Zinfandel je samo slađa verzija rozea, koji može biti voćnog ukusa, ali je karakterističan po suvoj, jakoj kiselosti.