KOJE VINO ODABRATI UZ ČOKOLADU

07.02.2018.

Kako upariti čokoladu i vino?

 

Ljudi često misle da vino i čokolada idu zajedno. I jedno i drugo su su dekadentni, luksuzni i imaju kompleksan ukus. Takođe, i jedno i drugo su povezani sa romantičnim trenucima ili trenucima za uživanje.

Ali intenzivni ukusi vina i čokolade mogu se sukobiti ako ne napravite pažljivi izbor. Nakon što odaberete čokoladu, izaberite pravo vino koje će ići uz nju, a zatim se prepustite ukusnoj kombinaciji.

 

 

Odaberite prvo čokoladu

 

1. Izaberite crnu čokoladu za intenzivniji ukus. Crna čokolada sastoji se od oko 35-70 procenta kakaoa. Što je procenat kakaoa veći, to će čokolada biti više gorka. 

- Intenzitet tamne čokolade može preovladati kada se kombinuje sa vinom, naročito ako je vino suvo ili gorko.

- Ako pri izboru čokolade mislite i na zdravlje, tamna čokolada je idealna. Sadrži najviše antioksidantnih flavanola.

- Procenat kakaoa u čokoladi je obično navedeni na pakovanju.

 

2. Izaberite mlečnu čokoladu za slađi ukus i kremastu teksturu. Mlečna čokolada sadrži niži procenat kakaoa od tamne čokolade. Međutim, osnovna razlika je u tome što mlečna čokolada sadrži najmanje 12% čvrstih mlečnih materija, koje nisu prisutne u tamnoj čokoladi. Mlečni prah daje čokoladi svoj klasični kremasti ukus i teksturu i svetliju boju.

 

3.  Izaberite belu čokoladu za najslađi ukus. Bela čokolada uopšte ne sadrži kakao, što znači da nije prava čokolada. Sastoji se od kakao putera, mleka i zaslađivača, i najslađa je i najblaža od svih vrsta čokolada.

 

4.  Probajte čokoladu sa voćem, orasima ili drugim dodacima. Za kompleksinije ukuse i teksturu, odaberite čokoladu koja sadrži koštunjavo voće ili druge dodatke, poput morske soli, karamele, ili čak čili papriku. Voće preliveno čokoladom može takođe biti zanimljiva kombinacija sa vinom.

 

Izbor vina

 

Odaberite slađe vino. Ako je čokolada slađa od vina koje ste odabrali, ono će imati oštar ili gorak ukus. Vino treba da bude slatko isto onoliko koliko i čokolada koju planirate upariti sa njim. Uzmite vino koje je voćno i slatko, a ne gorko i suvo.
- Na primer, ako jedete slađu čokoladu, odlučite se za desertno vino kao što je porto, Madeira ili slatki šeri umesto suvog Pinot Noir.
- Neke bela desertna vina dobro idu sa slatkim čokoladama. Moscato i “ice” vino su dobar izbor.

 

Uparite težinu i teksturu vina sa čokoladom. Pored toga koliko je slatka čokolada, uzmite u obzir i koliko je njen ukus bogat, težak ili kremast. Izaberite vino koje odgovara težini i intenzitetu deserta.
- Na primer, jednostavna, slatko-gorka čokolada može dobro ići sa laganim, penušavim, voćnim vinom.
- Bogat i kremast čokoladni kolač ili čokoladna torta dobro će se upariti sa težim, sirupastim pojačanim vinom.

 

Probajte voćno crveno vino sa tamnom čokoladom. Ako jedete gorku tamnu čokoladu, možete proći sa manje slatkim vinom. Vino koje izaberete treba da bude voćno, da ima nizak sadržaj tanina, a ne pretereno suvo ili kiselo.
- Neke od opcija su Cabernet Sauvignon, Merlot ili Petit Syrah.
- Ukoliko želite slađeg, težeg pratioca tamnoj čokoladi, probajte porto.

 

Pijte slatko ili desertno vino sa mlečnom čokoladom. Mlečna čokolada je slađa od tamne čokolade, tako da će bolje ići uz slatko vino.

 

Uparite belu čokoladu sa desertnim vinom. Pošto je bela čokolada izuzetno slatka, najbolje će ići uz vrlo slatko vino. Ledeno (ice) vino je posebno dobro u uparivanju sa belom čokoladom.

 

Uparite vino sa drugim ukusima u čokoladi. Ako jedete čokoladu sa voćem, orasima, karamelom ili drugim ukusima, uzmite u obzir dodatne arome kada budete birali vino. Dobar sastojak vina će pomoći da se otkriju i drugi ukusi u čokoladi.

- Na primer, čokolada sa karamelom dobro ide uz crveno vino koja ima note bobičastog voća, čokolade ili začina.

 

 

I na kraju, zapamtite, ove smernice za uparivanja vina i čokolade su upravo to: smernice. Iako većina poznavalaca vina to ne bi preporučila, možda bi se vama svideo kontrast super slatke bele čokolade sa ultra suvim crvenim vinom. Jedini način da saznate šta vam se sviđa je da probate različite kombinacije.