NAJVEĆE I NAJBOLJE VINARIJE NA BALKANU

22.09.2016.

Predstavljamo Vam najpoznatije vinarije na našim prostorima...

 

Vino je uvek bilo veliki izazivač strasti u ljudima. Nešto u čemu se neizmerno uživa. Ne osporivi simbol elegancije i izvor života i zdravlja. Zato treba odati priznanje njenim proizvođačima. Ljudima i kompanijama koje su uložile trud da se ovaj izvor mladosti proširi svetom i bude lako dostupano. I evo nekih od njih koje su poznate na našim prostorima.

 

Diskont pića - najbolja vina za najbolje vinarije


Vinarija Čoka


Vinarija Čoka važi za jedan od najlepših i najvećih podruma podzemnog tipa na Balkanu, izgrađen još davne 1903. godine od strane grofa Artura Lederera, nakon što je nasledio dvorac Kaštel i plodna zemljišta od tasta. Na ulazu i dan danas stoji upečatljiv natpis “In vino veritas” sto znači “U vinu je istina”. Sa tradicijom dužom od jednog veka, vinarija Čoka je danas moderna kompanija koja vraća staru slavu čokanskih majstora.


Podrum Radovanović


U samom srcu Šumadije, na vinogradu u Krnjevu je 1990. godine Miodrag Mija Radovanović osnovao Podrum Radovanović i primenio svoje tridesetogodišnje iskusvo enologa i znanje stečeno na Beogradskom univerzitetu. Pored primene modernih tehnoloija i opreme koja omogućava da grožđe sačuva njeno svojstvo u trenutku berbe, tu je i deo podruma u kome se u barik hrastovim buradima čuvaju njihova najkvalitetnija vina.


Podrumi manastira Tvrdoš


Mnoge daleko poznate vinske kuće su nastale na posedima manastira. Tako je nastao i Podrum manastira Tvrdoš. Manastir danas ima dva podruma. Tu je stari kameni podrum iz 15. veka gde u hrasovim bačvama sazreva vranac, i novi podrum koji je ukopan uz samu Trebišnjicu i opremljen najsavremenijom tehnologijom.


Rubin


Rubin AD je osnovan 1955. godine. i osnovni cilj je bio razvoj vinogradarstva, proizvodnja vina i alkoholnih pića na bazi grožđa i vina u regionu Kruševca. Njihova nauticajnija robna marka na teritoriji Jugoslavije ubrzo je postao čuveni Vinjak Rubin. Tokom godina je napredovao, modernizovao se i danas drži jednu od liderskih pozicija na domaćem tržištu i značajnu ulogu u izvozu srpskih vina i alkoholnih pića za zemlje EU, Rusiju, Australiju, Kanadu i SAD.


Skovin


Vinarija Skovin iz Makedonije proizvodi 17 miliona litara vina godišnje koje je predstavljeno na 5 kontinenata. Njihova vina su nagrađivana sa 53 internacionalne nagrade i priznanice za kvalitet. Osnovana je 1979. godine i nalazi se na brdima i padinama Skopskog regiona. Od 2001. godine, Skovin je proširio svoj program, i ponovo 2013. godne sa četiri nova Barrique vina.


Stobi


Stobi vinarija je najnovija i najmodernije dizajnirana vinarija u Makedoniji. Nalazi se u opštini Gradsko, blizu antičog grada Stobi, po kome je i dobio ime. Kao rezultat upotrebe pažnje, znanja i iskustva je 4,5 miliona litara visokokvalitetnog Makedonskog vina godišnje podeljenih u četiri kategorije: Premium, Elite, Classic i Traditional.


Tikveš


Vinarija Tikveš je jos od 1885. godine simbol vinske tredicije u Makedoniji. Danas ima ukupni kapacitet proizvodjnje od 55 miliona litara i godišnje proizvede oko 22 miliona litara vina, što mu daje titulu najveće vinarije na tearitoriji bivše Jugoslavije i jugoistočne Evrope.


Vinarija Aleksandrović


U selu Vinča, podno Oplenca nalazi se Vinarija Aleksandrović. Ovo područje je uvek bilo poznato po vinonovoj lozi i vinarstvu, a sama vinarija je još jedan od lidera među proizvođačima vina balkanskog regiona. Pored proizvodnje vina, Vinarija Aleksandrović se na vrhunskom nivou bavi i vinskim turizmom što potvrđuje i godišnja poseta od 15.000 ljubitelja vina.


Vinarija Kiš


Tradicija bavljenja vinom i vinogradarstvom u Karlovcima je već vekovima dobro poznata. Prvi vinogradi porodice Kiš kupljeni su daleke 1801. godine, dok se za prvu berbu računa 1830. Ponos i brend porodice Kiš je Kišov bermet koji se proizvodi po starom porodičnom receptu i dugo je postojao ali u malim količinama i samo za lične potrebe. Tek je pre petnaestak godina ovo dezertno vino podeljeno sa tržištem i postalo lična karta vinarije.


Vinarija Kovačević


Vinarija Kovačević je vinarija iz Iriga, sa Fruške gore, i ima tradiciju gajenja vinove loze dužu od jednog veka, a 2001. godine izgrađena je nova vinarija sa modernom  vinarskom opremom, pa sama vinarija kombinuje modernu proizvodnju sa tradicionalnim metodama. Njena proizvodnja danas znosi preko 500.000 boca godišnje i spada među vodeće vinarije u Srbiji.


13. Jul – Plantaže


Crnogorska kompanija 13. Jul - Plantaže je već više od pola veka jedna od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa, vina, a i lozove rakije u jugoistočnoj Evropi. Osnovana je 1963. godine i poseduje najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi. Ova kompanija realizuje 70 miliona boca vina na različiim tržišištima širom sveta, što govori o njenoj veličini i uspehu.


Vinarija Zvonko Bogdan


Palićko vinogorje je tradicionalni vinarski kraj već 2000 godina i tu tradiciju sada nastavlja Vinarija Zvonko Bogdan. Izgrađena je na samom severu Srbije, na istočnoj obali jezera Palić, u stilu secesije karateristične za tradicionalnu arhitekturu Palića, dok se u unutrašnjosti vinarije krije najmodernija francuska tehnologija i enterijer po uzoru na francuske vinske zamkove.


Pored ovih vinarija koje su dostigle velike uspehe i brojna priznanja za ukus i kvalitet vina, trebalo bi spomenuti i ostale poznate vinarije poput Pošip Čara iz Hrvatske, vinariju Grozd iz Makedonije, i naše vinarije poput Vinska kuća Minića, Vinska kuća Spasić, Vinarija Temet, Vinarija Status, Vinarija Milijan Jelić, Vinarija Kozlović, Vinarija Ivanović, Vlinarija Doja, Vinarija Do kraja sveta, Vinarija Ćilić i Jagodinska vinarija 1897.