ŠEST KORISTI OD CRVENOG VINA

21.03.2019.

Koje koristi možemo imati od vina?

 

Vino, ne samo što je ukusno, već je i dobro za vas. Ako ste ljubitelj vina, verovatno su vam potrebni minimalni izgovori da otvorite bocu, ali činjenica da je sadržaj unutar te boce dobar za vaše zdravlje (ukoliko se konzumira umereno), jedan je od najboljih izgovora koje možete imati. Ko ne bi želeo da bude kreativniji, ima zdravije srce ili čak izgubi višak kilograma? Ovih 6 koristi za vaše zdravlje učiniće da čaša vina ili dve, svake večeri, ne budu samo zadovoljstvo, već i nešto što je dobro za vas.

 

 

Sagoreva masne naslage

 

Naučnici sa dva američka univerziteta, otkrili su da je elaginska kiselina, koja se nalazi u grožđu, dramatično usporila rast postojećih masnih ćelija i formiranje novih, pojačavajući metabolizam masne kiseline u ćelijama jetre.

 

Od vina ste pametniji

 

Nedavne studije profesora psihologije na Univerzitetu u Čikagu, pokazuju da nekoliko čaša vina zapravo opušta naš mozak i omogućava nam da razmišljamo jasnije. U odvojenoj studiji, isti profesor je takođe otkrio da ista količina vina pomaže u kreativnom rešavanju problema - zbog čega diskusija sa kolegama za vreme opuštenog ćaskanja u baru ili kafiću uz vino, često daje fantastične rezultate.

 

Vino vas može zaštititi od smoga

 

Ishrana bogata čokoladom, vinom, voćem i povrćem može pomoći u zaštiti ljudi od srčanih bolesti uzrokovanih zagađenim vazduhom, kažu naučnici iz Kine.

 

Pomaže kod dijabetesa

 

U istraživanju u kojem je učestvovalo više od 220 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji su redovno konzumirali mediteransku ishranu, pacijenti koji su takođe pili i 150ml crvenog vina uz večeru imali su više nivoe HDL-a (dobar holesterol) od onih koji su pili mineralnu vodu.

 

Može pomoći kod prehlade

 

Crveno vino sadrži bitne flavonoide koji štite od prehlade. Šta su zapravo flavonoidi? To su metaboliti koji imaju antioksidativna svojstva i nalaze se u biljkama. Drugim rečima, oni pomažu u zaštiti vašeg tela da podlegne bolestima kao što je prehlada. Prema jednoj studiji, konzumiranje crvenog vina može značajno smanjiti rizik od prehlade i kašlja.

 

Usporava rak pluća

 

U nedavnoj studiji koju su sproveli istraživači sa dva univerziteta u Ontariju, otkriveno je da su i crvena i bela vina zaustavila širenje raka pluća.