VINSKI PUTEVI U SRBIJI

10.10.2016.

Prođimo zajedno nesvakidašnjim putevima vina iz eDiskonta. Ukupno 77 vinogorja u 22 vinorodna reona ...

 

U Srbiji na svakih 10 hiljada stanovnika dolazi po jedno vinogorje. Ukupno 77 vinogorja u 22 vinorodna reona naše zemlje pokrenuli su manje klasičan, veoma hedonistički, vinski turizam. Tako se danas na veoma posećenim medijskim sajtovima svakoga dana mogu pronaći turističke ponude za one koji bi da prođu putevima vina, degustiraju vino u podrumima i vinarijama, i provedu jedan manje običan vikend.

 

U lokalnim vinima uživaju milioni ljudi, a krovna Turistička organizacija Srbije u saradnji sa lokalnim organizacijama nudi čak osam vinskih tura. Na internetu vinarije i plantaže se takmiče u kreativnosti, dizajnu boca i ambasadorima novih i starih brendova vina. Distributeri se slažu u jednoj stvari - eDiskont je jedinstven po ponudi vina, i za jedan vikend koliko obično traju ture, bilo bi neizvodljvo obići sve podrume i vinarije. Zato ćemo vas u nastavku provesti kroz virtuelnu turu po Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, i Hrvatskoj. Prođimo zajedno nesvakidašnjim putevima vina iz eDiskonta.

 

Vinski putevi Srbija - Vinski turizam


13. jul - Plantaže (www.plantaze.com) su nosilac najpoznatnijeg crnogorskog vinskog brenda. Poverenje vinoljubaca smatraju svojim vrhunskim dostignućem i obavezom. Vina iz Podgorice dolaze sa najvećeg vinogradarskog kompleksa u Evropi na preko 2130 hektara, i sa 11 miliona čokota. Kompanija 13 jul-Plantaže osnovana je 1963. godine, a bavi se proizvodnjom vinskog i stonog grožđa, breskve, proizvodnjom i distribucijom vina i lozovih rakija. U ponudi su klasična i premium vina, veoma cenjeni Crnogorski Chardonnay Barrique, Luča, Vranac Barrique i vino Vladika čije je zaštitno lice muzičar Petar Grašo.


Vinarija Čoka (www.vinarijacoka.rs) je izuzetno poznata po Kupinovom vinu i Di Luna sangriji, bez kojih ne prolazi nijedna žurka, ali i Ždrepčevoj krvi, Graševini, muskatnim i belim vinima, kao i biser belom penušavom vinu koje nosi naziv porodičnog podruma iz koga je potekla Vinarija Čoka - Lederer. Davne 1903. godine Artur Lederer je izgradio velelepni podrum koji i danas važi za jedan od najvećih i najlepših podruma podzemnog tipa na Balkanu. Grof Artur Leder gajio je voće i cveće na zemlji nasleđenoj od tasta. Ovaj ugledan severno-banatski vlastelin i boem je podsticao paore da gaje vinovu lozu.


Podrum Radovanović (www.podrumradovanovic.rs) nalazi se u srcu Šumadije, gde je na očuvanom dedinom vinogradu u Krnjevu, Miodrag Mija Radovanović osnovao je 1990. godine prvu srpsku privatnu vinariju orijentisanu na stvaranje visokokvalitetnih vina. Kao enolog sa tridesetogodišnjim iskustvom, umeo je da udruži darežljivost prirode i ozbiljan i sistematičan rad, najpre na 30 hektara u vinogradu na 220m nadmorske visine, a zatim i u samom podrumu.


Podrumi manastira Tvrdoš (www.tvrdos.com) jedan je od najpoznatijih srpskih manastira sa vinarskim ugledom koji je sačuvan do današnjih dana kao nastavljač vekovne vinarske tradicije: Visoki Dečani, Ljubostinja, Tvrdoš poznati su po manastirskom vinu koje prave monasi. Manastir ima dva vinska podruma. U starom kamenom podrumu iz 15. veka, u stoletnim hrastovim bačvama sazreva vranac, a samo desetak metara dalje, uz samu Trebišnjicu, ukopan je novi podrum.


Pošip Čara (www.vinarija-posip-cara.hr) je vinarija na središtu jadranskog ostrva Koručule, u naselju pod imenom Čara, u neposrednoj blizini antičkih lokaliteta sa arheološkim nalazištima nadgrobnih stela i rimskih kuća (villae rusticae), i ostacima kamenih amfora. Generacije vrednih Korčulana vekovima su čuvale kulturu uzgajanja vinove loze u porodičnim zadrugama. Sada, u konkurentnom okruženju, Pošip Čara je utočište za ljubitelje vina i poznavaoce dobre kapljice.


Rubin (www.rubin.rs) je čuvena robna marka vina iz Kruševca, 190 km južno od Beograda. Rubin je osnovan 1955. godine kao preduzeće za proizvodnju i trgovinu grožđem i vinom, alkoholnim i bezalkoholnim pićima, privatizovan 2005. godine. U bivšoj SFRJ Rubinov podrum je bio opremljen u to vreme najsavremenijom opremom za proizvodnju alkoholnih pića sa prostorom za 15.000 hrastove buradi zapremine 500 litara namenjenih starenju Vinjaka.


Skovin (www.skovin.mk) je vinski podrum osnovan 1979. godine sa 17 miliona litara vina u buradima, koje se distribuira na 18 tržišta na pet kontinenata. Sa 53 međunarodne nagrade za kvalitet, ova makedonska vinarija sa svojim vinima i rakijama poznata je jednako u Rusiji, kao i u Japanu, SAD, Kanadi i EU.

Vinarija Stobi (www.stobiwinery.mk) nalazi se u srcu Makedonije, u čuvenom vinogradarskom regionu Tikveš. Vinogorje se prostire na 12 hiljada hektara, što predstavlja trećinu ukupne površine pod vinogradima u Makedoniji. Ovde lokalni tradicionalni varijeteti sorti grožđa uspevaju na avgustovskoj temperaturi od 40 C. U Stobi smatraju da znanje nije ništa bez tehnologije, tako da svake godine zasade po 60 novih hektara vinove loze iz Italije.


Tikveš (http://tikves.com.mk/) onima koji je posete nudi istoriju regiona i degustaciju premium vina iz vinskog podruma Tikveš, koji se ponosi vinarskom tradicijom iz vremena Rimskog carstva, i tekovinama vrednih lozara i vinara Makedonije. Vino sa nazivom "Tikveš" prvi put se pominje u dokumentu 1885. godine, kada je započela savremena tradicija tikveškog vinogradarstva, proizvodnje i prodaje tikveškog vina, da bi se do 1930. ovaj brend proširio na ceo Balkan, uključujući najbliže komšije - Srbiju.


Vinarija Aleksandrović (www.vinarijaaleksandrovic.rs) Porodica Aleksandrović se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Pradeda Miloš Aleksandrović je bio jedan od osnivača Vinčanske vinogradarske zadruge 1903.godine. Nova etapa u razvoju Vinarije Aleksandrović počinje 2000.godine, kada je sagrađena nova vinarija i nabavljena najsavremenija oprema za proizvodnju vrhunskih vina, što ovu vinariju svrstava među vodeće srpske privatne vinarije.


Vinarija Cilić (http://cilic.rs/) nalazi se 10 km od Jagodine, na južnim obroncima Crnog Vrha. Ponose se vinima sa začinima, aromatičnim vinima punog ukusa, za proslave i meditativnu samoću. Kapacitet vinarije je2012. godine projektovan je na 250.000 litara, ali je planirana godišnja proizvodnja 75.000 litara vina, teu vinariji mogu da odležavaju vina iz 3 berbe.


Vinarija "Do kraja sveta" (www.dokrajasveta.com) je u Kovilju. Probrane vinske sorte nalaze se u tri vinograda, u Živkovu kod Leskovca, Rakovcu kod Bujanovca i Berkasovu na Fruškoj Gori. Podrum uspešno skladišti 183 hiljada litara vina na 1.200 metara kvadratnih.


Doja vinarija (http://doja.rs/) smeštena je podnožju Jastrebca, u srcu Toplice. Poznata je po odličnom belom vinu i rozeu, i vrednim vinogradarima u Donjoj Jošanici. Toplički okrug ima jedinstvenu letnju klimu gde su dani topli i sunčani i noći sveže, sto predstavlja idealne uslove za postepeno sazrevanje grožđa.


Vinarija Grozd (www.grozd.mk) ponosi se sa pola veka tradicije u proizvodnji vina u Strumici u Makedoniji, i na preko 700 hektara pod svetski poznatim i autohtonim makedonskim sortama grožđa, što za rezultat ima nesvakidašnja vina na trpezama širom Evrope. Pored vina, popularna je i Strumička mastika, tradicionalno piće Makedonaca, kako kažu u ovoj vinariji, već više od 300 godina.


Vinarija Ivanović (www.ivanovicvino.com) Proizvodnja groždja i vina počela je još dolaskom Rimljana u ove krajeve, a prva srpska svedočanstva o proizvodnji vina u Župi nalaze se u Povelji Stefana Nemanje iz XII veka, u kojoj župske podrume i vinograde poklanja manastiru Studenici. Vina koja dolaze iz vinarije Ivanović rodom su iz Župe, male pitome kotline oivičene sa severa obroncima Goča, sa juga Kopaonikom, a sa zapada zaštitnikom cele Župe, Željinom.


Vinarija Kiš (www.vinarijakis.com) vinogradarstvo na Fruškoj gori je bez premca u Vojvodini. Posude za proizvodnju vina pronađene u Panoniji i Transilvaniji datiraju još iz bronzanog doba, 2 hiljade godina p.n.e. Na obali Dunava, ispod Fruške Gore, porodica Kiš odnegovala je probrane sorte vinove loze, od prvog vinograda kupljenog 1801. godine do danas. Kišov Bermet nadaleko je čuven po aromi višanja, cimeta, spekulasa, vanile i crne čokolade. Kroz podrum u Sremskim Karlovcima besprekorna vina teku više od 200 godina.


Vinarija Kovačević (http://vinarijakovacevic.com/) u Irigu na Fruškoj Gori ima vekovnu tradiciju gajenja vinove loze, a 2001. godine izgradjena je nova vinarija u koju je ugrađena moderna vinarska oprema. Vinarija Kovačević se pre svega poznaje po Chardonnay-u i Aureliusu, kao i Rajnskom rizlingu. Od 2013. godine stari Iriški podrum, nekada jedan od 5 najvećih i najrespektabilnijih u bivšoj Jugoslaviji, je u sastavu Vinarije Kovačević.


Vinarija Kozlović (www.kozlovic.hr) oslanja se na spoj znanja i tehnologije, i magiju istarskih sorti grožđa. Čuvena istarska Malvazija iz porodice Kozlović pravi se od grožđa sa 200 - 240 metara nadmorske visine iz vinograda Vale, Santa Lucia, Contarini. Svo grožđe se selektuje ručno, a vino ima poseban, ponekad slankast, ukus mora.


Vinarija Milijan Jelić (www.milijanjelic.com) je porodična vinarija koja se nalazi nadomak Valjeva, u vinskom regionu Pocerina. Prvi vinogradi podignuti su 2002. godine, danas je vinski podrum Milijan Jelić dobro poznat ljubiteljima vina u Srbiji. Zlatne medalje i priznanja kvaliteta stižu iz Češke, Italije, Srbije, Francuske, Austrije i Japana, za vino Morava, Pinot Grigio, Chardonnay, Milennium, i Kameničanku.


Vinarija Status (http://vinarijastatus.co.rs/) nalazi se u Svrljigu, u ekološkoj i čistoj životnoj sredini. Najveći ponos vinarije Status svakako su vinogradi na Lipnici, na 510m nadmorske visine, prvi i organski i planinski vinogradi u Srbiji. Lipnica predstavlja netaknutu oazu zdravlja i na njoj je do sada podignuto 30ha vinograda, a predvidjeno je za sadnju još 20ha. Od sortimenta zasadjeno je italijanskog rizlinga, caberneta, merlota, crne i bele tamjanike i traminca.


Vinarija Temet (www.temet.rs) nalazi se na padinama koje obezbeduju idealnu izloženost suncu vinskih sorti, u Lozoviku iznad Jagodine, valovitom predelu odakle Šumadija gleda na Pomoravlje. Ime vinarije Temet je rel izvedena iz latinske reči Temetum što u prevodu znaci – jako i snažno vino sa karakterom, što je ideja vodilja ove vinarije. "Zemlja i Sunce su tu, a na nama je da pokažemo koliko smo sposobni da ozbiljnim i dugotrajnim radom stvorimo vina dostojna zemlje iz koje su potekla."


Vinarija Zvonko Bogdan (www.vinarijazvonkobogdan.com) nastavlja lepu tradiciju dugu 2000 godina u Palićko vinogorju, koje je tradicionalni vinarski kraj. Specifično zemljište, umerena kontinentalna klima i najplemenitije sorte vinove loze vekovima daju vrhunska vina harmoničnog ukusa, intenzivnog mirisa i mekanih tanina koja su postala poznata i van granica naše zemlje. Vinarija Zvonko Bogdan poseduje 56 ha vinograda koji se nalaze na 3 lokacije - Ludaš, Radić i Palić.


Vinarska kuća Spasić (www.vinarijaspasic.com) nalazi se u pitomom Župski podneblju - Tržac u Aleksandrovcu. Možda su Spasići u životu napravili koji sitan greh, ali jedan sigurno nisu. Ni gosta, ni svata, ni namernika, ni komšiju, ni prijatelja lošom kapljicom poslužili nisu. Dobro vino kod Spasića je pitanje časti i vere, i vinarstvo smatraju Božijom darom, s razlogom.


Vinska kuća Minića (www.vinskakucaminica.com) nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju. Dvadesetih godina prošlog veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom "Velika Župa" uspešno su radile u više gradova tadašnje Kraljevine. "Ovo je druga evropska Šampanja!" izjavio je ushićeno francuski konzul Deko 1904. godine, videvši blago zatalasane župske kose pod vinogradima, prilikom svoje posete Župi. U svom sastavu imaju etno naselje - sedam isluženih vinskih bačvi je prerađeno u šest dvokrevetnih soba sa kupatilom i jednu malu degustacionu sobu, što predstavlja jedinstvenu turističku ponudu.