KOLIKO DUGO TREBA DRŽATI OTVORENO VINO ?

09.01.2019.

Koliko dugo otvoreno vino može ostati sveže?

 

Jednom otvoreno vino obično ostaje sveže nekoliko dana - u zavisnosti od toga koja je vrsta vina u pitanju. Generalno, stona vina traju tri do pet dana nakon što su otvorena. Pojačana vina, ili desertna vina, kao što su Port i Sherry, mogu trajati mnogo duže: neki kažu mesecima. Većina nepenušavih vina ostaje sveža oko 3-5 dana – jer ukoliko ostane otvoreno mnogo duže od toga, kiseonik dolazi u dodir sa vinom i utiče na njegov ukus.

 

 

Evo šta možete očekivati od otvorenih vina u zavisnosti od vrste:

 

Penušava vina i šampanjci

 

Smatra se da penušava vina treba popiti što pre, jer brzo izvetre. Međutim, mnogi će se iznenaditi činjenicom da će otvorena boca još nekoliko dana nakon otvaranja imati mehuriće. Nemojte se zavaravati mitom da će stavljanje kašike na grlić otvorene boce zadržati mehuriće. Najpouzdaniji način da penušava vina održite svežim je da koristite čep koji obezbeđuje hermetičko zatvaranje, i da držite bocu na što hladnijoj temperaturi. Ovako čuvana penušava vina mogu biti sveža do 3 dana, dok šampanjci mogu ostati sveži 3 do 5 dana.

Ali ne očajavajte, ukoliko se desi da penušava vina izgube mehuriće, ona su savršena za kuvanje. Možete ih upotrebiti u pripremi paste ili rižota jer daju lagan i delikatno sladak ukus.

 

Crveno i belo vino

 

Ova vina tretirajte kao što biste tretirali mleko. Obično su najbolja prvog dana, ali dobro zatvorena i čuvana u frižideru, ostaju sveža čak 3 od 5 dana. Samo zapamtite da crveno vino izvadite iz frižidera bar pola sata pre serviranja.

 

Lagana vina – slatka i roze vina

 

Iako se ukus može malo promeniti u toku prvog dana nakon otvaranja, ova lagana vina obično ostaju sveža od pet do sedam dana ako se zatvare plutom i čuvaju u frižideru. Istina je da će vino izgubiti malo od svog ukusa - možda ćete primetiti da su jaki voćni ukusi poput kruške ili jabuke postali manje izraženi - ali bez obzira na to, ova vina su i dalje pitka.

 

Pojačana vina

 

Pojačana vina mogu ostati sveža čak nedeljama nakon što ih otvorite. Potrebno je samo promeniti čep i hermetički ih zatvoriti i čuvati na hladnom, tamnom mestu.

 

 

Tako da bez brige. Ukoliko imate nekoliko otvorenih boca vina u frižideru, ona će biti sveža još nekoliko dana.