ZAŠTO PIVO IDE NAJBOLJE UZ FUDBAL

27.06.2016.

Uz fudbal idu domaća  ili strana piva ...

 

Fudbal...Najigraniji i najgledaniji sport kod nas. Sport koji i u našem narodu budi najvatrenija, iskonska osećanja i istinsku radost kada god omiljeni tim pobedi. Prvenstveno obožavan od strane muškaraca, ne treba zanemariti ni onaj mali deo ženske populacije koja sa istim žarom navija i uživa u ovom sportu.


E sad... Naročito kada počnu nadmetanja za osvajanje prvenstva, oni koji nisu te sreće da utakmicama prisustvuju, od gledanja fudbala na televiziji naprave pravi mali događaj. To se poziva društvo, obezbeđuje hrana i naravno piće. Izuzimajući sokove i kiselu vodu, tu je obavezno pivo. Ne druge vrste pića. Ne vino... Ne žestina... nego Pivo. Ali zašto? Jeste li se ikada pitali to? E pa mi jesmo. I u duhu toga, razmatrali smo koje su zapravo prednosti i mane svake od tih vrsta pića u kombinaciji sa fudbalom.


Znači, zamislite veliki LED televizor, važna fudbalska utakmica u toku, tenzija ogromna, grupa uzbuđenih muškaraca zavaljena na kauču, po neka žena, i sto na koji ćemo u nastavku teksta imaginarno stavljati razne proizvode.

 

Fudbal - Domaće i strano pivo


Žestoka pića i gledanje fudbala


Svi pod sto


Onaj sto koji smo prethodno rekli da zamislite sada popunite čašama i flašama žestokog pića. Na primer, stavite na sto Bacardi piće, Winchester viski, Jack Daniels ili možda Jeger piće. Prati se omiljeni tim. Razlika je mala. Konkurencija jaka. Svaki go je i više nego potreban. Živci napeti kao strune. Čaše se ne ispuštaju iz ruku. Pogleda zakucanog u televizor svi ispijaju po malo. Ali od nervoze prilično često. Tako ispijajući žestoka pića završićete pod sto i pre prvog poluvremena. O gledanju utakmice možete samo da sanjate. I to u ljubavnom zagrljaju sa flašom i ležeći na podu. A sve čari glavobolje i mamurluka će vas sačekati kasnije.


Meze je bezveze


Vratićemo se malo ranije, u vreme dok su naši likovi još bili u svesnom stanju blaženog pijanstva. Sada nam na zamišljeni sto treba hrana. Jer je svako druženje koje ukljućuje alkohol, još je bolje uz hranu. Ona inače može da odloži padanje pod sto. Ali i sa njom nećete dočekati prvo poluvreme. Na televiziji je fudbal. To znači da je potrebna zanimacija za prste i usta i koja se može pojesti u velikim količinama. Zato je uvek najbolja u obliku kikirikija, kokica, čipsa i ostalih grickalica. Na stolu dakle imamo žestoka alkoholna pića i sitne grickalice. Ne, to nije to. Loša mentalna slika. Ako već pijete neko Brendy piće, tu treba da bude nešto suhomesnato. Ali ko još to služi uz fudbal i uspeva da dobije dobar provod? Još jedan minus.


Ne vredi plakati za prolivenim mlekom


Ono što se često dešava na okupljanjima, naročito nakon koje čaše, je naravno prosipanje. A naročito pri navijanju. Tada ruke i noge kao da imaju svoju volju kada god se nešto na utakmici desi. Pa zamislite da ste iz najskrivenijeg skrovišta na sto izneli Chivas piće, Ballantines viski, neko drugo poprilično skupo piće ili žestoko piće koje je staro pozamašan broj godina i koji se čuva za specijalnu priliku. Prosuti takvo piće biće doživljeno kao da je neko prolio najskuplji konjak na svetu. Nije isključena i neka potencijalna tuča.


Novčanik bi da zaplače


Na kraju, sve to zajedno dosta košta. Cena vinjaka ili cena viskija Jack Daniels nije previskoka u odnosu na druge vrste žestokog pića. I za Grorki list cena nije paprena, ali ipak je velika u odnosu na vina i piva. A da ne spomenemo da treba dosta da se izdvoji i za suhomesnate proizvode i ostalo meze.

 

Vino i fudbal


Bliže finišu


Što se tiče vina, on ima malo srećniju situaciju. Ali samo malo. Pa da počnemo... Vratite sliku naših aktera na početak utakmice. Izbrišite sve što je bilo na stolu. Sada na njemu stavite čaše i flaše vina. Srećnija situacija je jer ćete sada držeći čašu, gledajući nepomično u televizor i od napetosti stalno ispijati, barem dočekati poluvreme. Pa to je bliže cilju i kraju utakmice od kombinacije sa žestinom.


Oblačno sa mogućnošću povraćanja


A sada hrana. Na stolu pored vina stavite grickalice. Ni sada slika u glavi nije potpuna. Prosto ne ide. Ne možete ni da pijete vino, a kamoli uživate u njemu uz takvu hranu. Još ste pritom povećali sebi prognozu na veoma bljutavo i očajno sa verovatnoćom povraćanja od 90%. Za njega vam treba sir, dobar kačkavalj i kao i za žestoka pića suhomesnato. Ko će da se bakće to da secka i servira. Pa ne ide to uz fudbal. Idemo dalje.


Krv kao crno vino će biti proliveno


Stigli smo do nezgoda. Ako služite vino u vinskim čašama kako dolikuje, sa visokom štiklom, pri većoj popijenoj količini, napetoj situaciji sa čestim naglim pokretima ruku i nogu pri svakom dobijenom golu, vi prosto tražite nevolje. Neko da go i vi odmah skačete. Sećate se onih žena koje smo rekli na početku da zamislite? E one sada stupaju na snagu. Prospete li vino Ždrepčeva krv ili  vino Medveđa krv, i vaša će krv biti prolivena. Prospite vino Car Lazar i odrubiće vam glavu. Jer mogućnost fleke je 100%, a ona će morati da čisti. Da povraćate, biće joj barem žao i neće toliko zvocati.


Novčaniku je lakše


Sada kada se sve sabere, svo to vino i odgovarajuća hrana, nije toliko strašno. Sa tim troškovima još i možete da izgurate još nekoliko takvih okupljanja a da ne bankrotirate načisto. Mogli biste čak i da se za finale počastite nečim ekskluzivnijim kao što je Bermet vino, Zvonko Bogdan vino, ili (u duhu prvenstva)  Trijumf vino. Ali na kraju, to ipak nije prava stvar za prvenstvo u fudbalu ili gledanje fudbala uopšte.

 

Fudbal : Pivo, vino ili žestina


Pivo uz gledanje fudbala


Svi zajedno sve do cilja


Počistimo u mentalnoj slici ponovo sve sa stola. Sada su tu čaše i flaše piva. Pivo ima najmanji procenat alkohola od svih navedenih kategorija. Možete da ga pijuckate jako dugo vremena, a da vam ne bude ništa. Bar ništa strašno. To znači da nećete spavati pod sto u ljubavnom zagrljaju sa flašom i da ćete izdržati do kraja utakmice bez većih privremenih posledica po vašu ličnost izazvane količinom alkohola u krvi. Znači možete da budete uzbuđeni i napeti zbog svog tima, da ispratite svaki go i pijete sve vreme. Jedan plus za pivo.


Savršen spoj uz pivo su grickalice


Na stolu dodajmo pikantne grickalice, čipseve, kikiriki… Pa to je raj na zemlji. Spoj iz snova. Em što možete da pijete sve vreme, em što možete da grickate sve vreme, em što ćete to raditi sa velikim uživanjem. Prosto dopunjuju jedni druge. Drugi plus za pivo.


Sve vam je oprošteno


Stigli smo do dela sa prosipanjem. Padne neverovatan go, svi skoče na noge, čaše polete i piva je na sve strane. Ali, u ovoj situaciji neće poteći krv. Ničija glava neće leteti. Dobili biste možda upućen pogled koji može da seče lubenice, ali ništa više. Čak ćete i nahraniti drveni nameštaj, miris će brzo ispariti i neće ostati fleke. Glava je spašena. Treći plus za pivo.


Novčaniku pao kamen sa srca


Bilo da ste kupili domaća ili strana piva, Heineken pivo, Amstel, Weifert, Calsberg, Tuborg, naše Lav pivo, Zaječarsko, Jelen pivo ili drugo pivo, novčanik se raduje. Možete da kupite velike količine, da se obezbedite za praćenje celog prvenstva i da vas ne boli glava (ili novčanik). Pride, kada su prvenstva uvek ima velikih akcija na pivo, pa čak i zanimljivih nagradnih igara gde možete svašta da osvojite i da se zabavite. Sve je u sportskom duhu. Neverovatni četvrti plus za pivo.

 

Pivo definitivno ide uz fudbal


Ništa nije savršeno


Čisto da pokažemo da nismo preterano pristrasni i da ne navijamo za pivo, našli smo mu jednu manu. Znate li koju? Mogu se popiti velike količine piva. I šta je posledica toga? Povećana potreba za toaletom. Pivo će vas najverovatnije naterati da ustanete usred utakmice i koštati vas nekoliko minuta intenzivnog praćenja. Tako da stoji jedan minus za pivo. Ne minus. Minuščić.


Zato je za nas pivo apsolutni pobednik i uvek prvi izbor za piće koje će biti služeno uz utakmicu fudbala. Da li se vi slažete sa našim argumentima i zaključkom?


Autor: Danijela Avravmović