KAKO SE PRAVI VISKI I KOJE VRSTE VISKIJA POSTOJE?

09.05.2016.

Saznajte sve o viskiju - kako se pravi, kako izgleda proces destilacije viskija, šta je malt viski, a šta grain viski.

 

Reč viski (na škotskom whisky; na irskom, a takođe i na američkom području whiskey) potiče od galske reči usquebaugh, što u prevodu znači "voda života". Nama je poznatiji kao “vatrena voda” jer ga tako pamtimo iz filmova o kaubojima i indijancima.

 

Kako se pravi viski i odakle potiče?


Viski je vrsta destilovanog alkoholnog pića, koje nastaje fermentacijom žitarica. Različita zrna, kao što su ječam, kukuruz, raž i pšenica, koriste se za dobijanje različitih vrsta viskija. Obično stoji u drvenim bačvama, koje su uglavnom zagaravljene i napravljene od belog hrasta.
Zrna žitarica ostavljaju se prvo u vodi da odstoje, dok ne proklijaju, pa se zatim suše na ugljenu. Nakon sušenja odvija se fermentacija, pa sledi nova destilacija i to u bakarnim cilindrima. Tokom ove fermentacije koristi se kvasac, a proces fermentacije traje oko 60 sati. Kvasac se koristi kako bi se slad pretvorio u alkohol. Još dva puta se na isti način vrši destilacija. Poslednja destilacija ide vrlo sporo, i popularno se naziva „kap po kap“. Nakon destilacije viski se stavlja u hrastove bačve, gde odstoji najmanje dve godine.
Viski ne sazreva u boci, samo u bačvama, tako da je starost viskija vreme između destilacije i flaširanja.

 

viski u casi sa ledom


Koje sve vrste viskija postoje?


Osnovna podela viskija je na malt (od ječmenog slada) i grain (od bilo koje vrste žitarica).
Malt i grain se kombinuju, pa se dobija i vrsta blended, i ovoj kategoriji pripada najveći broj prodatih viskija, pa tako imamo:
Single malt viski iz jedne destilerije napravljen od slada samo jedne vrste žitarice. Ako na viskiju ne stoji da je single barrel, znači da sadrži viskije iz više bačvi, koji su različitih godina, pa se postiže ukus koji je tipičan za određenu destileriju.
Blended malt viski predstavlja mešavinu single malt viskija iz različitih destilerija. Ako nosi oznaku "Pure Malt" ili samo "Malt" gotovo je sigurno mešani malt viski.
Blended viski je napravljen od mešavine različitih vrsta viskija i može da sadrži viski iz više destilerija. Većina škotskih, irskih i kanadskih viskija prodaje se kao mešavina, čak i kada su proizvod jedne destilerije, kao što je uobičajeno u Kanadi.
Cask strength (barrel proof) viskiji su retki, i obično se samo najbolji viski flašira na ovaj način. Dok se običan viski razblažuje s vodom dok ne dođe do (obično) 40% alkohola, cask strength je nerazblažen ili samo blago razblažen.
Single Cask (single barrel) viski se flašira iz pojedinačnog bureta, i boce često nose oznaku određene bačve i imaju određeni broj. Ukus ovih viskija može znatno da varira od bačve do bačve u okviru istog brenda.

 

 

U našoj online prodavnici možete naći izuzetno široku ponudu irskih, škotskih i američkih viskija po povoljnim cenama.