WHISKEY SOUR - KOKTEL ZA SVE

25.08.2016.

Kako se pravi koktel Whiskey Sour...

 

Whiskey Sour je koktel sa sjajnim pedigreom, a njegovo prvo pominjanje datira iz 1870. godine, u Viskonsin novinama. Ovo piće bilo je omiljeno među muškarcima, posebno vojnicima i oficirima. Zato je i čudno što je poslednjih godina dobio reputaciju "ženskog pića". Jedna stvar u vezi ovog pića koja posebno nije ženstvena je jačina viskija, koja je godinama postojana. Viski, kada se čuva u neotvorenoj boci, može da stoji i ceo vek a da ne postane neupotrebljiv, a kada se otvori dobar je još 5 godina. Tako da, sa ovolikim vekom trajanja, nema ništa slabo u vezi ovog pića.


Osnova za koktel


Tokom godina, pojavio se veliki broj varijacija ovog pića, ali je baza ovog koktela uvek bio viski (ponekad i burbon), pomešan sa sokom od limuna i zaslađen šećerom. Zatim se koriste kriška pomorandže i koktel višnjica za dekoraciju.
Ovaj koktel je u Americi toliko popularan, da je 25. avgust proglašen za Nacionalni dan Whiskey sour-a.


Varijacije Whiskey Sour-a


Alternative tradicionalnom koktelu su Boston sour, gde je osnova ista ali mu se dodaje mrvica belanceta, i Ward 8, čija je baza burbon ili viski od raži, i sadrži i sok od limuna i od pomorandže, kao i grenadine sirup.

 


Recept za Whiskey sour koktel

 

  • 4.5cl viskija
  • 12cl sour mixa (1/2 voda, 1/4 sok od limuna, 1/4 šećer)
  • led
  • pomorandža i koktel trešnja za dekoraciju

Priprema: Pomešati sok do limuna i šećer, pa razblažiti sa vodom, mešajući, da se šećer istopi. Zatim pomešati viski i ovaj miks u čaši sa ledom. Promešati, i dekorisati pomorandžom i trešnjom.