MOHITO KOKTEL SA UKUSOM KUBE

23.06.2016.

Letnji koktel koji možete napraviti i kod kuće ...

 

Osvežavajućeg ukusa, sa bogatom aromom citrusa koja se savršeno slaže sa teškim i slatkim ukusom ruma i šećera, mohito je sjajno rešenje za rashlađenje u vrelim letnjim danima.


Iako je postao jedan od popularnijih koktela i u našoj zemlji, te se nalazi na listama najčešće poručivanih pića u kafeima, barovima, restoranima i klubovima, mohito možete napraviti i kod kuće i uz njega stvoriti pravu opuštenu i zabavnu letnju atmosferu.


Mada činjenica jeste da se mohito, zbog svojih sastojaka, uglavnom vezuje za najtopliji period godine, možete ga piti u svakoj prilici i u svakom godišnjem dobu, jer ovaj koktel sa sobom nosi mirise i ukuse Kube, mora i sunčanih dana, koji nas i u toku zime mogu inspirisati na ludu zabavu.


Kako se pravi mohito koktel: recept


Kao što smo već pomenuli, mohito možete napraviti i kod kuće, jer ne zahteva mnogo sastojaka i još manje umeća. Okupite društvo i neka žurka počne!


Sastojci za mohito koktel

 

Recept - Kako se pravi Mohito koktel

Za jedan mohito biće Vam potrebni: jedna limeta, mnogo sveže nane (ako gajite ovu biljku na terasi ili u dvorištu, utoliko bolje), kisela voda, smeđi šećer ili sirup od ušpinovanog šećera i bezbojni rum. Profesionalni koktel majstori predlažu da, ukoliko ste u mogućnosti, obavezno birate neki kubanski rum, ali se dobro mogu pokazati i njegove bezbojne zamene ili one u „zlatnoj“ boji.


Način pravljenja mohito koktela


Na dno šejkera, limenke ili čvrste čaše koju ćete koristiti za mućkanje koktela, dodajte nekoliko većih listića sveže nane i tri kriške limete, kao i nekoliko kapi soka od limete. Zatim bi trebalo dodati dve kašike ušpinovanog šećera.


Šećerni sirup za mohito napravićete tako što ćete staviti jednake količine vode i smeđeg šećera u posudu za kuvanje, a zatim uz mešanje krčkati na blagoj vatri dok se sve ne sjedini i od toga ne nastane sirup. Koktel majstori nikako ne preporučuju da direktno stavljate žuti šećer u čašu ili šejker za koktel, jer će mu tako trebati mnogo vremena da se rastopi i osećaće će se pod zubima.


Kada ste nalili ohlađeni šećerni sirup, sledeći korak je dodavanje oko 60 ml ruma, nakon čega bi trebalo da sledi mešanje ili mućkanje. Kada se sve sjedini, sipajte u čašu koju ćete do vrha napuniti kiselom vodom i ukrasite limetom i listićima nane.


Osnovno za mohito jeste da nikako u šejker ne ubacujete kiselu vodu, kao i da koristite kocke leda pre nego mrvljeni led, jer će one postepeno oslobađati hladnoću.


Kako je nastao mohito?


Rum je, kao što je svima poznato, omiljeno piće mornara i gusara, a kako je jedan od osnovnih sastojaka koje ima mohito, priča o postanku ovog koktela u vezi je upravo sa plovidbom.


Smatra se da su mohito izmislili upravo kubanski moreplovci, još u šesnaestom veku. Prvobitno, ovaj koktel nazvan je „El Draque“ po Fransisu Drejku, poznatom istraživaču, koji je takođe bio poznat i priznat moreplovac.


Kasnije, sam naziv mohito ili mojito objašnjava se kao produžetak naziva sosa mojo koji je omiljen na Kubi, i čiji su sastojci, pored citrusnih sokova, maslinke i beli luk.