WHITE RUSSIAN - KOKTEL I ZA VRELE I ZA BELE NOĆI

12.07.2016.

Beli Rus kog svi obožavaju slatkog je ukusa...

 

Jedan od koktela koji se, za razliku od ostalih, podjednako pije i leti i zimi, jeste White Russian. Beli Rus kog svi obožavaju slatkog je ukusa i postaje sve popularniji i u našoj zemlji.


Iako je njegova osnova, pored vodke, slatka pavlaka, White Russian je punije arome od klasičnih slatkastih koktela poput Blue Frog i Blue Lagoon, i ujedno je osvežavajući i manje težak od Cuba Libre.


Ovaj koktel namenjen je svima onima koji vole slatkiše, a ne vole da se alkohol preterano oseća u koktelu, kao i onima koji žele da probaju nešto sasvim novo, neponovljivo i drugačije. Stoga Vam predlažemo da White Russian postane Vaš izbor prvom sledećom prilikom kada budete pravili žurku ili izlazili u grad.


Kako je nastao ovaj koktel?


Iako se odmah zbog njegovog imena pomisli da je White Russian nastao u Rusiji, ovaj koktel se, po pričama o njegovom postanku, zapravo vezuje za sedamdesete godine XX veka u Americi, kada su se vodki dodavali različiti slatki napici kako bi se umanjio njen jak ukus i jačina alkohola.


Prema drugoj verziji, White Russian je piće koje je služeno ratnicima u Prvom svetskom ratu umesto slatkiša, tada još uvek ne po ovim imenom i mlekom i kafom kao sastojcima umesto slatke pavlake i likera od kafe.


Ono što je, međutim, gotovo sigurno i sa čim se manje-više sve legende slažu, jeste da je koktel White Russian dobio ime po Belim Rusima koji su učestvovali na suprotnoj strani od boljševika (Crvenih Rusa) u Ruskom građanskom ratu, i to zbog vodke kao poznatog ruskog pića koje je, ujedno, u osnovi ovog koktela.


Za njegovu popularnost zaslužan je kultni film devedesetih „Big Lebowski“, u kom glavni junak pije ovaj koktel. Od tada pa sve do danas, White Russian je jedan od najpoznatijih koktela čija traženost konstantno raste.


Sastojci za White Russian koktel


Kako se pravi White Russian (Beli Rus) koktelZa jednu čašu koktela White Russian biće Vam potrebno 0,5 ml vodke, bilo kog kvaliteta, jer se ona slabo oseća u ovom koktelu; zatim 0,2 ml likera od kafe i 0,3 ml sveže slatke pavlake.


I dok možete koristiti i manje kvalitetnu vodku za ovaj koktel, savetuje se da za pun ukus nabavite slatku pavlaku. Ako je nemate pri ruci, nju možete zameniti i hladnim mlekom, mada White Russian onda neće imati celovitu aromu i gustinu.


Kako se pravi White Russian?


White Russian nije od onih koktela za koje Vam je potreban šejker, te je veoma pogodan za pravljenje u kućnim uslovima. On, takođe, ne zahteva ni specijalnu čašu za serviranje, pa je zaista namenjen i žurkama i sedeljkama koje pravite u svom domu. Savet je, ipak, da se White Russian služi u staklenim čašama zbog arome, te se trudite da izbegavate plastične čaše ili bokale.


Sedam kocki leda izmrvite u čaši, pa sipajte redom vodku, liker od kafe i slatku pavlaku, te blago promešajte kako bi se sve sjedinilo. White Russian je koktel koji se i savršeno slaže sa kolačima, te ga možete servirati uz kapkejkove sa aromom vanile.