KOKTEL MIMOZA

22.08.2019.

 

 

Mimoza je ukusna kombinacija penušavog vina i soka od pomorandže. To je jednostavan, zabavan i savršen letnji koktel kojim možete poslužiti svoje društvo.

 

 

Kako je za pravljenje Mimoza koktela potrebno samo nekoliko sastojaka, pobrinite se da su oni visokog kvaliteta. Da biste napravili mimozu, potrebno je:  

  • penušavo vino    
  • sok od pomorandže     

 

Koktel je dobio ime po drvetu mimoza koje ima žute cvetove (Acacia dealbata). Kombinacija penušavog vina i soka od pomorandže vekovima se koristi u Španiji, naročito tamo gde pomorandži, vina kava (cava) i drugih penušavih vina ima u izobilju, na primer u Valensiji, Kastelonu, Alikanteu i Kataloniji.

 

Klasičan recept za mimozu kaže da se dodaju jednaki delovi penušavog vina i soka od pomorandže, ali uvek možete eksperimentisati i videte koji odnos vina i soka najviše odgovara vašem ukusu. Kada pravite mimozu, uvek prvo dodajte vino, a zatim sok od pomorandže. Na ovaj način se koktel meša sam. Koktel ne treba dodatno mešati jer će tako penušavo vino brže izvetriti.

 

Ukoliko ste u mogućnosti, za koktel koristite sveže ceđeni sok od pomorandže. Iako zvuči previše, uzmite u obzir da se polovina koktela sastoji od soka, tako da želite da dobijete najbolje od svog pića. Tek ceđeni sok od pomorandže ima svežiji, osvežavajući i delikatiniji ukus od bilo kog industrijskog soka. Ali naravno, uvek možete da se odlučite i za ovu varijantu.

 

 

Serviranje

 

Budući da je jedan od glavnih sastojaka penušavo vino, mimoza se tradicionalno servira u čašama za šampanjac, što pomaže u očuvanju mehurića i suvog ukusa vina. Ili ukoliko ne posedujete čaše za šampanjac, sve čaše sa užim otvorom (poput čaša za belo vino) će takođe dobro poslužiti.

Čaše možete staviti u frižider na desetak minuta pre nego što sipate koktel, kako bi se lepo rashladile.

 

Varijacije Mimoze

 

Kombinacija soka od pomorandže i penušavog vina je neverovatna, ali da li ste znali da postoji puno varijacija mimoze? Evo nekoliko zanimljivih:  

  • Dodajte malo soka od brusnice, ananasa ili nara.   
  • Zamenite deo soka od pomorandže sokom crvene narandže ili grejpa.    
  • Na dno svake čaše dodajte kašiku pirea od jagoda ili breskvi.     
  • Dodajte sveže seckano voće poput jagoda, borovnica i pomorandže.     

 

Uživajte!