BLOODY MARY - CRVENA BOJA ZA POTPUNI UŽITAK

08.08.2016.

Ubacite oko sedam kocki leda ili mrvljeni led, te nalijte vodku, sok od paradajza...

 

Koktel koji se izdvaja po svojim neobičnim sastojcima od ostalih svakako je Bloody Mary, mešavina vodke i različitih dodataka koji mu, pored boje, dodaju i aromu.


Svi kokteli teže, mahom, slatkastim ukusima, poput koktela Cuba Libre, na primer, očaravaju nas bojom, poput Blue Frog i Blue Lagoon koktela, izuzetno su moderni, poput Cosmopolitan-a ili pak jaki, gorkasto-kiselog ukusa, kao što je Margarita.
Bloody Mary, pak, zbog paradajza kao baze za njegovu mešavinu važi i kao lek za mamurluk, te je naizgled bezopasan – ukoliko se, naravno, pravi bez vodke. U tom slučaju se zove „Virgin Mary“ ili „Devica Marija“, odnosno „Bloody Shame“ ili „Krvavi sram“.


Kako je nastao ovaj koktel i njegovo ime?


Bloody Mary je koktel koji je dobio ime po kraljici Mariji I koja je vladala Engleskom i u istoriji bila i ostala upamćena kao Bloody Mary, odnosno Krvava Marija, zbog surovog progona i ubijanja protestanata. Takođe, Bloody Mary je i naziv fantastične ličnosti koja je zamenjivala zlog duha koji se pojavljuje u ogledalu i proganja ukućane.


Sam koktel, po legendi, u verziji u kojoj ga i danas pijemo napravljen je u Parizu krajem dvadesetih godina prošlog veka. Priče o njegovom nastanku se razlikuju, pa ga neki vezuju za pisca Ernsta Hemingveja, čuvenog pisca, kome ovo piće zaista jeste bilo omiljeno i koji se, ponovo prema pričama, hvalio kako je on zaslužan za popularizaciju Bloody Mary u Evropi i svetu.


Sa druge strane, glumac Džordž Džesel tvrdio je kako je upravo on ovaj koktel napravio, dodajući mešavini vodke i paradajza i druge arome, čineći ukus jačim, te da je sam zaslužan i za popularnost Bloody Mary.


Sastojci za koktel Bloody Mary


Za jednu čašu Bloody Mary koktela biće Vam potrebni:
-100ml soka od paradajza, gustog, ali nikako onog sa delovima kožice ili semenkama;
-40ml vodke;
-četvrtina soka od jednog limuna (može i limete) bez pulpe;
-5 kapi Worchester sosa za puniji ukus;
-5 kapi Tabasco sosa;
-so;
-biber;
-malo celera i celer za dekoraciju.

 

Kako se pravi koktel BLOODY MARY - sastojci i uputstvo


Neke od ovih sastojaka – ili čak sve, ukoliko ste gurman – možda već imate kod kuće te Vam neće biti problem da Bloody Mary napravite već odmah. U suprotnom, moraćete da nabavite baš sve gore pomenuto, pogotovo oba sosa, ako želite pun ukus ovog koktela. Možete ih kasnije iskoristiti u ishrani, pošto sigurno nećete potrošiti sve.


Kao što vidite, svi sastojci su, bez vodke, idealni i za mamurluk nakon lude noći, te će Vam svakako i nadalje koristiti.


Kako se pravi koktel Bloody Mary?


U usku čašu – može i ona uže valjkaste forme, kao za sok – ubacite oko sedam kocki leda ili mrvljeni led, te nalijte vodku, sok od paradajza, limun i ostale sastojke, i dobro promešajte. Ukoliko ovu smešu za Bloody Mary pravite u šejkeru, ukus će biti mnogo bolji.


Za početnike u pravljenju ovog koktela savetujemo da dobro paze kada dodaju so i biber, te da za početak unesu samo nekoliko zrna ovih začina u koktel, kako bi kasnije mogli da Bloody Mary podešavaju prema svom ukusu.