KAKO JE NASTAO KOKTEL MARGARITA?

24.08.2017.

Istorija najpoznatijeg "meksičkog" koktela

 

O Margariti se često priča kao o najkvalitetnijem "meksičkom" koktelu, ali njegovo poreklo nije skroz meksičko. Drugačije rečeno, iako niko ne zna ko je tačno smislio ovaj ukusni koktel, priče o smišljanju margarite su prilično šarolike, i samo neke od njih se stvarno odigravaju u Meksiku.

 


Carlos "Danny" Herrera, vlasnik restorana u Tihuani „Rancho La Gloria“, tvrdio je da je smislio ovo piće 1938. godine. Šta ga je inspirisalo? Izgleda izbirljiva plesačica - Marjorie King izjavila je da je alergična na sva pića osim tekile, ali da nije volela da je pije čistu. Tako je Herrera smišljao piće koje se bazira na tekili i napravio margaritu. Iako svi barmeni mogu da se poistovete sa situacijom izbirljivog gosta, Herrera je bio taj koji je tvrdio da je smislio ovaj klasik.

Međutim, Herrera nije čak ni jedina osoba koja pokušava da uzme zasluge za jedno od najpopularnijih američkih pića. Još jedan poznati kandidat za titulu „izumitelja“ margarite tvrdi da je ono zasnovano na njenom imenu, jer se zove... Margarita. Margarita Sames iz Dalasa je insistirala na tome da je ona napravila ovo piće za grupu svojih prijatelja na odmoru u Akapulku 1948. godine. Njen prijatelj, Tommy Hilton stavio je koktel na meni u svoj lanac hotela Hilton. Međutim, do 1945. godine, brend tekile Jose Cuervo već je imao reklamnu kampanju koja je promovisala piće, navodeći: "Margarita: To je više od imena za devojku". Dakle, izgleda da ipak nije moguće da ova Margarita može da uzme zasluge za kreiranje ovog koktela.

Postoji još Margarita po kojima je ovo piće navodno dobilo ime. Godine 1941. barmen Don Carlos Orozco radio je u baru u Ensenadi, u Meksiku. I dok je smišljao nove koktele, Margarita Henkel, ćerka nemačkog ambasadora, ušla je bar. On joj je dopustio da isproba njegove eksperimente i imenovao piće u njenu čast.

U međuvremenu, Danny Negrete se takođe pominje kao izumitelj ovog pića. Navodno je koktel bio svadbeni poklon za njegovu snahu, još jednu Margaritu. Interesantno je i da je Negrete radio u „Agua Cliente Race Track“, gde je često nastupala starleta Margarita Cansino (poznatija kao Rita Hayworth).

Međutim, margarita možda uopšte nije dobila ime po prelepoj ženi, već bi mogla biti samo varijacija drugog koktela koji je bio popularan tokom prohibicije: koktela daisy (bela rada). Zapravo, margarita na španskom znači bela rada. Jedina razlika između koktela daisy i margarite je da je prvi napravljen sa brendijem, a drugi sa tekilom. Međutim, izuzetno je videti šta jednostavna zamena osnovnog pića uradi koktelu. Dok za koktel daisy skoro niko nije ni čuo, margarita je planetarno popularna.


I dok je tekila ta koja daje margariti meksički pečat, sumnja se da takav koktel uopšte i potiče iz Meksika iz 30-ih ili 40-ih godina. Jedan magazin piše: "Malo je verovatno da je Meksikanac izmislio ovo piće, iako je potpuno moguće da je izmišljeno na meksičkom tlu. To je zato što Meksiko nikada nije imao kulturu koktela, i sve do današnjeg dana lokalni stanovnici nikad nisu konzumirali margarite."I na kraju, predstavljamo vam recept za ovaj koktel:

 

Sastojci:

  • 60ml tekile
  • 30ml triple sec
  • 60ml soka od limete
  • 1 kriška limete
  • so
  • led

Priprema:

U šejker staviti sve sastojke, mućkati jako oko 30 sekundi. Umočiti rub čaše u sok limete, a zatim ga obložiti solju. Servirati.