OŠTRA I JAKA MARGARITA KOKTEL ZA LUDI NOĆNI PROVOD

04.07.2016.

Ako volite da pijete tekilu i naginjete oštrim, jakim ...

 

Ako volite da pijete tekilu i naginjete oštrim, jakim i kiselkastim ukusima, onda je sasvim sigurno margarita pravi izbor za Vas.


Koktel meksičkog porekla (po većini verzija o njenom postanku), margarita, iako ženskog imena, smatra se podjednako i muškim i ženskim pićem, mada je činjenica da je radije piju žene. Poput mohita, i ovaj koktel se često naziva letnjim napitkom, mada je činjenica da ga zbog njegovog jakog ukusa možete zaista piti u svako doba godine, iako je takođe tačno da asocira na najtoplije godišnje doba.


Kako je nastala margarita koktel?


Nastanak ovog koktela po većini priča i legendi vezan je za Margaritu Sames, jednu od ličnosti visokog društva četrdesetih godina prošlog veka u Meksiku.


Po prvoj verziji, ona je napravila ovaj koktel od tekile i limete za vreme jedne od svojih poznatih žurki, a na nagovor svojih prijatelja, dok je po drugoj varijanti margarita nastala tako što je gospođa Sames, kao ljubitelj tekile, zamolila jednog barmena da joj napravi jedan novi koktel, te se iz njegove trenutne inspiracije izrodio napitak koji je takođe dobio ime po njoj.


Druga legenda vezuje sa Majorie King, koja je bila alergična na alkohol i mogla da pije samo tekilu, te su barmeni u Meksiku smućkali ovo piće samo za nju i preveli ga na španski, dajući mu ime margarita.


Postanak ovog koktela se u gotovo svim varijantama vezuje za Meksiko, i to najviše iz razloga što je tekila njegova osnova, mada postoje pretpostavke i da ga je jedan meksički barmen smutio u svom baru u Njujorku, sa namerom da gostima ponudi nešto novo i drugačije.


Kako se pravi margarita koktel?


Kako se pravi koktel MargaritaMargarita je jedan od koktela koje na veoma jednostavan način možete napraviti i kod kuće i uz nju napraviti žurku za pamćenje ili obično veče provedeno sa prijateljima učiniti potpuno nezaboravnim.


Sastojci za jednu čašu
44 ml tekile;
15 ml Triple sec-a;
Sok od jedne limete;
So.


Poput ostalih koktela kod kojih je takođe preporuka da se nabavi što kvalitetniji alkohol za njihove sastojke, i ovde bi trebalo birati najbolju tekilu kako biste napravili odličan koktel, mada margarita, zbog ukusa limete i soli, ne zahteva savršen kvalitet tekile, već se u njenom slučaju dozvoljava i ona srednje vrednosti.

 

Koja je NAJBOLJA TEKILA? S desne strane pogledeajte naš predlog NAJBOLJIH TEKILA


Način pripreme


Navedene sastojke treba sjediniti u čaši ili šejkeru sa što sitnije mrvljenim ledom, te mutiti ili mešati dok im se ukusi potpuno ne sastave. Stoga bi najbolje bilo da u šejker za margaritu ubacite, nakon leda, prvo sok od limete, a zatim alkohol i malo soli.


Serviranje ovog koktela je takođe poseban korak. Naime, margarita se servira u čaši čija forma nije toliko bitna, koliko je važno da ima venac od soli koji će pojačati ukus i biti presudan za ispijanje ovog koktela.


To ćete lako postići ako čašu za margaritu, okrenutu naopako, umočite u sok od limuna, a zatim potopite u so dubine do pola centimetra. Izuzetno je važno da Vam so ne upadne u čašu, već da se zadrži na rubovima. Dodatno ukrašavanje koje margarita iziskuje podrazumeva samo krišku limuna ili limete.


Živeli uz tekilu i margaritu!