CUBA LIBRE KOKTEL - SLOBODNI RITAM KUBE

08.07.2016.

Čak i ako niste pravi ljubitelj koktela...

 

Čak i ako niste pravi ljubitelj koktela – u šta opravdano sumnjamo, jer nema osobe koja ne voli makar jedan koktel – i čak i ako koktele niste gotovo nikad naručivali u baru, restoranu ili klubu, moralo je da Vas zaintrigira da makar probate Cuba Libre.


Koktel ujedno osvežavajućeg, jakog i slatkog ukusa, Cuba Libre nastao je, naravno, na Kubi. Beli rum kao jedan od njegovih glavnih sastojaka takođe se koristi i za Mohito, ali je u verziji ovog koktela postao itekako tražen i popularan i kao čisto, žestoko alkoholno piće.


Cuba Libre namenjen je svima onima koji se ne plaše jakih i slatkih aroma, vole da uživaju u životu i budu slobodni, baš kakav je i naziv ovog koktela koji nastavlja da oduševljava ljude širom sveta.


Sastojci za Cuba Libre koktel


Recept - Kako se pravi Cuba Libre koktelZa jednu čašu Cuba Libre koktela biće Vam potrebni:
– 10 ml čistog soka od limuna, bez pulpe i šećera;
– 50 ml belog ruma;
– Koka-kola, može i ona bez šećera ili sa 0 kalorija ukoliko pazite na liniju;
– 4-7 malo većih kocki leda ili mrvljeni led u toj razmeri;
– limun ili limeta za dekoraciju.


Važno je napomenuti da bi bilo najbolje da koristite originalnu Koka-kolu i neki bolji beli rum, kako biste ovom koktelu dali autentičan ukus. Umesto soka od limuna, možete koristiti i sok od limete.


Kako se pravi koktel Cuba Libre?


Koktel Cuba Libre veoma je jednostavno napraviti. Savet je da ga smućkate u što većoj čaši i mutite duguljastom i tankom plastičnom kašičicom. Ne bi bilo loše da ovom prilikom ipak izbegavate šejker, ako ga imate, kako Koka-kola ne bi penila, ili pak ovo gazirano piće dodajte na kraju.


Na led sipajte prvo rum pa sok od limuna ili limete, a zatim izmešajte to u šejkeru i sipajte u čašu ili promešajte po već pomenutom savetu. Zatim dodajte Koka-kolu do ivice čaše ili u našto manjoj količini ukoliko želite jači ukus.


Prednost koktela Cuba Libre jete u tome što možete prema svojoj želji praviti jače i slabije verzije, te sami odlučivati koja srazmera Vam najviše odgovara.


Za dekoraciju se koriste kriška limete ili limuna, a stručnjaci za koktele posebno predlažu da se ovaj koktel pije na slamku.


Kako je nastao koktel Cuba Libre?


Baš kao što se za različite koktele, poput Long Island Ice Tea-a, Mohita i Margarite, vezuju i različite priče o njihovom nastanku, tako postoji i legenda o nastanku Cuba Libre koktela.


Ono što je svakako zanimljivo jeste što ova priča nema svoje verzije i varijante, već se prenosi u istoj formi već decenijama.
Naime, za vreme Špansko-američkog rata na Kubi krajem 19. veka, vojnici su često imali prilike da vide svog komandanta Rasela kako u baru Old Havana uživa u miksu belog ruma i soka od limuna. Isto su počeli da konzumiraju i oni, nazdravljajući pozdravom „Cuba Libre“, odnosno „Slobodna Kuba“, po čemu će osnova za ovaj koktel i dobiti ime.

 

Stoga, ako želite da Vas pokrenu daleka mora Kube, sunčane plaže i ukus osvojene slobode, onda pijte Cuba Libre sa potpunim uživanjem.