LONG ISLAND JAK I UKUSAN KOKTEL KOJI OBARA S NOGU

24.06.2016.

Nemojte da Vas zavara, jer on sadrži 4 žestoka pića ...

 

Za sve one koji preferiraju jaka pića ali ne vole njihov ukus, Long Island je pravi izbor, bilo u noćnom životu, u kluboivma i barovima, bilo kao glavno piće na kućnim žurkama i drugim okupljanjima.


Iako važi za jedan od najjačih – ako ne i najjači – koktel, ova mešavina zapravo je slatkastog i osvežavajućeg ukusa, te je rado piju kako pripadnici jačeg, tako i pripadnice nežnijeg pola. Svima onima koji još nisu probali Long Island preporučuje se da to što pre urade, jer postoji mogućnost da će otkriti koktel svog života.


Samo budite oprezni i ne dajte da Vas njegov, naizgled pitomi, ukus zavara, jer se najviše alkohola, odnosno žestokih pića, koristi upravo za ovaj koktel.


Priče o nastanku Long Island koktela


I o nastanku ovog koktela postoje različite verzije legendi, kojima je zajednički jedino motiv da je on prvi put napravljen na Long Ajlendu početkom dvadesetog veka.


Ona najpopularnija varijanta o njegovom postanku, i verovatno najtačnija, podrazumeva priču o tome da je koktel Long Island nastao za vreme prohibicije, kada je alkohol bio strogo zabranjen i kada je glavni zadatak bio praviti takve mešavine pića koje ne bi delovale kao alkohol. Veruje se da tada nastaju mnogi kokteli, ili bar njihove prvobitne verzije, ali da Long Island kakav danas pijemo u potpunosti nastaje upravo tada.


Obojena pića i sokovi dodavali su se, dakle, u alkohol, i služila pod maskom ledenog čaja, te Long Island najpre dobija nastavak Ice Tea, koji se danas često izostavlja, jer zapravo ledenog čaja nema u mešavini njegovih sastojaka. Ipak, pod istim imenom, ovaj koktel nastavlja sa svojom popularnošću i nakon prohibicije, i postaje i ostaje omiljen kako Njujorčanima, tako i ljudima širom Amerike i Evrope.


Potrebni sastojci za Long Island


Za jednu čašu Long Island koktela biće Vam potrebno više alkohola nego za ostale koktele, poput mohita ili cosmopolitan-a:

2 cl vodke;
2 cl tekile;
2 cl ruma;
2 cl džina;
1 cl Triple Sec likera;
2 cl soka od limuna;
koka- kola.


Iskusni barmeni preporučuju, naravno, da nabavite sve sastojke u što kvalitetnijim varijantama, ali ako baš morate da birate, onda se dopušta da tekila i džin budu slabijeg kvaliteta, dok o izboru vodke i ruma posebno treba da vodite računa.


Kako se pravi Long Island?


Za Long Island poslužiće Vam i obična tanka i visoka čaša koju svako ima u kući. Za potpuni ugođaj, nju bi trebalo ohladiti u zamrzivaču. Dobra stvar je, takođe, što Vam za pravljenje ovog koktela neće biti potreban šejker ili čaša u kojoj ćete ga mešati, već će biti dovoljno da sastojke dodajete određenim redom.


Za Long Island važi pravilo da se u smrznutu čašu najpre ubaci šaka što sitnije mrvljenog leda, a zatim redom sipaju vodka, rum, tekila i džin. Rum i tekila trebalo bi da budu u svojim svetlim varijantama.


Nakon toga, dodaje se Triple Sec i limunov sok bez pulpe, a zatim koka-kola do vrha čaše.


Za ukrašavanje za Long Island barmeni preporučuju samo krišku limuna, kao i slamku, koja je uz ovaj koktel obavezna.