VISKI

14.04.2022.

 

 

Kada je nastao viski?

I dok se viski prvobitno koristio u medicinske svrhe, ubrzo je stekao popularnost i postao jedno od omiljenih pića na svetu. Viski je verovatno prvi put destilovan 1400-ih u Škotskoj a zatim je veliku popularnost stekao u Engleskoj i Irskoj. Sa kolonizacijom država, ovo popularno piće prešlo je i Atlantik.

 

 

Kako pronaći omiljeni viski?

Kako biste u potpunosti uživali u ispijanju viskija, prvo morate znati neke osnove o samom piću - različite stilove, procenat alkohola, šta su single malt, rye, blended, itd. Viski se definiše kao alkoholno piće koje je destilovano iz fermentisanih žitarica i sazreva u drvenim bačvama (najčešće hrastovim).

Najjednostavniji način razlikovanja viskija je prema “nacionalnosti”, a zatim se odatle razbijaju na podkategorije koje mogu dati malo više detalja.

Američki viski - obično je slađi od ostalih viskija. Američki viski mora da se destiluje u Americi i da sazrevaju u bačvama (obično dve godine).

Deli se dalje na podkategorije:

Bourbon - destilovan iz najmanje 51% kukuruza.         

Od raži - destilovan iz najmanje 51% raži.  

Tennessee - burbon koji se destilira u Tenesiju i filtrira kroz ugalj.     

Scotch viski - obično ima dimni i zemljani ukus. Destilovan je u Škotskoj, uglavnom od ječma, i sazreva najmanje 3 godine.

Deli se dalje na podkategorije:

Blended Scotch - mešavina jednog ili više viskija.         

Single malt Scotch - destiliran u jednoj destileriji iz ječmenog slada.

Irski viski - obično je lagan, ali robusniji od kanadskog viskija. Destilovan u Irskoj, sazreva najmanje 3 godine.     

Kanadski viski – laganijeg tela i voćnih nota. Destilovan u Kanadi i sazreva najmanje 3 godine. Obično je mešavina.

 

Kako piti viski?

 

Izbor čaše

Ako je moguće, uvek poslužite viski u staklenoj čaši; drugi materijali mogu maskirati ukus. Postoje čaše za viski koje su bolje od drugih, a koje mogu maksimizovati njegov ukus. Specijalne čaše za viski su u obliku lale, šire su na dnu a sužavaju se na vrhu, što omogućuje da se koncentrišu isparenja i arome, kako bistemirisom osetili viski.

 

Čist, sa vodom, sa ledom

Kada prvi put pijete bilo koji viski, trebalo bi da ga pijete čist ukusno uredan. Dodavanjem vode ili leda, spustićete njegov procenat alkohola. Na primer, dodavanjem samo jedne kašičice vode na čašu viskija, spustićete nivo alkohola sa 40% na 30%. Za viskije sa jako visokim procentom alkohola, dodavanje samo malo vode može ga razblažiti ali i ublažiti viski i pustiti da njegov ukus zaista prodre.

Ukoliko želite da dodate kocke leda, preporučujemo da koristite velike kocke leda. One se tope sporije, što omogućava da se viski hladi, ali sporije razblažuje.

 

Ukusi viskija

Kao i kod bilo kojeg drugog alkoholnog pića, postoje i neki ukusi koje treba da pronađete dok pijete viski, i određene metode koje će pomoći otpuštanju i prepoznavanju tih ukusa. Verovali ili ne, čulo ukusa je zapravo kombinacija mirisa i ukusa. Za složene ukuse, kao one koji se nalaze u mnogim alkoholnim pićima, čulo mirisa je još važnije. Dakle, pre nego što popijete gutljaj viskija, želite da stavite nos u čašu i duboko udahente mirise. Prvi miris koji će se osetiti uglavnom će biti samo alkoholni i možda će vam malo očistiti disajne puteve. Drugi i treći “njuh” daće neke od pravih mirisa viskija. Zatim popijte samo mali gutljaj i zadržitte ga u ustima. Umesto da ih odmah progutate, pokušajte da osetite različite ukuse. Budući da viski uvek sazreva u drvenim bačvama, gotovo uvek ćete dobiti klasične ukuse vanile, kafe ili karamele. U čaši viskija uživajte 30-60 minuta.