NAMIRNICE ZA UBLAŽAVANJE STRESA

31.12.2020.

 

Godina koje je iza nas je jedna od najstresnijih u poslednjih stotinak godina, sa globalnom pandemijom koja predvodi listu negativnih stvari koje su se desile.

Zato je jako bitno da kada osećamo da smo pod stresom, potražimo olakšanje. Iako je povremene nalete stresa teško izbeći, hronični stres može ozbiljno uticati na fizičko i emocionalno zdravlje.

Zanimljivo je da određene namirnice mogu ublažiti stresa. U nastavku teksta saznajte koje su to namirnice.

 

1. Blitva

Blitva je lisnato zeleno povrće prepuno hranljivih sastojaka koje su dobre u borbi protiv stresa. Samo 175 grama kuvane blitve sadrži 36% preporučenog unosa magnezijuma, koji igra važnu ulogu u odgovoru vašeg tela na stres. Nizak nivo ovog minerala u organizmu povezan je sa stanjima poput anksioznosti i napada panike. Pored toga, hronični stres može iscrpeti zalihe magnezijuma u ​​vašem telu, što ovaj mineral čini posebno važnim kada ste pod stresom.

 

 

2. Batat - slatki krompir

Konzumiranje bogatih izvora ugljenih hidrata, kao što je batat, odnosno slatki krompir, može pomoći u smanjenju nivoa hormona stresa kortizola. Iako su nivoi kortizola strogo regulisani, hronični stres može dovesti do disfunkcije kortizola, što može prouzrokovati upale, bol i druge neželjene efekte. Batat je izvrstan izvor ugljenih hidrata, prepun je hranljivim sastojcima koji su važni za odgovor na stres, kao što su vitamin C i kalijum.

 

3. Jaja

Jaja se često nazivaju prirodnim multivitaminom zbog impresivnog hranjivog profila. Cela jaja su prepuna vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanata potrebnih za zdrav odgovor na stres. Cela jaja su posebno bogata holinom, hranljivom materijom koja se u velikim količinama nalazi u samo nekoliko namirnica. Dokazano je da holin igra važnu ulogu u zdravlju mozga i može zaštititi od stresa.

 

4. Masna riba

Masne ribe poput skuše, haringe, lososa i sardina neverovatno su bogate omega-3 masti i vitaminom D, hranljivim sastojcima za koje je dokazano da pomažu u smanjenju nivoa stresa i poboljšanju raspoloženja. Omega-3 masti nisu samo neophodne za zdravlje mozga i raspoloženje, već mogu pomoći vašem telu da se nosi sa stresom. Vitamin D takođe igra presudnu ulogu u mentalnom zdravlju i regulaciji stresa.

 

5. Peršun

Peršun je biljka prepuna antioksidanata - jedinjenja koja neutrališu nestabilne molekule zvane slobodni radikali i štite od oksidativnog stresa. Oksidativni stres povezan je sa mnogim bolestima, uključujući poremećaje mentalnog zdravlja poput depresije i anksioznosti. Istraživanja pokazuju da dijeta bogata antioksidantima može pomoći u sprečavanju stresa i anksioznosti. Antioksidanti takođe mogu pomoći u smanjenju upale, koja je često visoka kod osoba sa hroničnim stresom. Peršun je posebno bogat karotenoidima, flavonoidima i isparljivim uljima, koji svi imaju moćna antioksidativna svojstva.

 

6. Beli luk

Beli luk ima visok sadržaj sumpornih jedinjenja koja pomažu u povećanju nivoa glutationa. Ovaj antioksidans je deo prve linije odbrane vašeg tela od stresa.

 

7. Suncokret

Seme suncokreta bogat je izvor vitamina E. Ovaj vitamin rastvorljiv u masti deluje kao moćan antioksidans i neophodan je za mentalno zdravlje. Nizak nivo vitamina E povezan je sa promenama u raspoloženju i depresijom. Seme suncokreta takođe sadrži mnogo hranljivih sastojaka za smanjenje stresa, uključujući magnezijum, mangan, selen, cink, vitamine B i bakar.

 

8. Čaj od kamilice

Kamilica je lekovita biljka koja se od davnina koristi kao prirodni reduktor stresa. Pokazalo se da čaj i ekstrakt kamilice podstiču miran san i smanjuju simptome anksioznosti i depresije. Osmonedeljno istraživanje na 45 osoba sa anksioznošću pokazalo je da je uzimanjem 1,5 grama ekstrakta kamilice smanjen nivo kortizola u pljuvački i poboljšani simptomi anksioznosti.