KABERNE GERNIŠT

22.02.2023.

 

Cabernet Gernischt je naziv koji je dat sorti crnog grožđa (odnosno nekoliko sorti) koja se široko uzgaja u Kini, posebno u provincijama Shandong i Ningkia. Za sada se smatra da su mnoge Cabernet Gernischt loze identične sorti Karmenere, iako to možda nije slučaj.

 

 

Veruje se da je kaberne gerništ stigao u Kinu krajem 19. veka i da je postao jedna od najuspešnijih sorti u zemlji. Jedan posebno značajan uspeh je bio 2009. godine, kada je kinesko vino koje sadrži Gerništ osvojilo trofej na Decanter World Wine Awards, koji dodeljuje prestižni britanski magazin o vinu, Decanter. Vino koje je dobilo nagradu – „Jia Bei Lan“ (mešavina kaberne sovinjona, franka i gerništa) – bilo je prvo kinesko vino koje je dobilo takvu nagradu.

 

Sorta Kaberne Gerništ je skoro sigurno stigla u Kinu iz Bordoa, iako postoji niz suprotstavljenih teorija o njegovom preciznom identitetu. Međutim, nijedan od njih ne objašnjava nemačko ime same sorte.

 

Rasprostranjeno je mišljenje da je Gernischt iskvaren naziv reči "gemischt", nemačke reči za mešani. Neki su ovo shvatili da se odnosi na ukrštanje dve sorte - moguće kaberne frank i sovinjon.

 

DNK profilisanje koje je sproveo genetičar grožđa Hoze Vuilamoz, pokazalo je da je Cabernet Gernischt uzgojen u Chateau Changyu u oblast Ningxia identičan Carmenere-u. S druge strane, druge studije su otkrile da su barem neke loze zasađene kao Cabernet Gernischt u stvari kaberne frank. Note zelene paprike koje se mogu osetiti u vinima Cabernet Gernischt mogle bi podržati obe opcije. Njihova razigranost je kvalitet koji je više karakterističan za čileansku Karmenere.

 

Cabernet Gernischt se često meša sa svojim Cabernet rođacima, iako su dostupni brojni primerci sorti. Klasično vino Cabernet Gernischt je strukturno slično onima napravljenim od Cabernet Franc i Sauvignon, sa dodatnim začinskim kvalitetom koji se ponekad opisuje kao crni biber.

 

Uparivanje hrane sa sortom Cabernet Gernisch

Cabernet Gernischt najbolje ide uz:

  • Odrezak sa paprikama flambiran konjakom
  • Pržena govedina sa crvenom paprikom
  • Deep-dish pizza