LAMBRUSKO

03.01.2023.

 

Lambrusko je sorta grožđa jarkih boja koja se koriste za pravljenje penušavih crvenih vina u Emiliji-Romanji u Severnoj Italiji. Tačnije, to je izraz za grupu sorti grožđa, slično kao i muskat. Do sada je identifikovano više od 60 sorti Lambrusko. Predstavlja sinonim za voćna, lagana penušava crvena vina napravljena u centralnoj i severnoj Italiji.

 

 

Ime Lambrusco može označavati više stvari. Prvobitno je značilo 'divlja loza' (slično kao labrusca), a počelo se koristiti za brojne sorte grožđa i njihove klonove. Mnogi od njih su preživeli danas, a najviše Grasparosa, Maestri, Marani, Monsteriko, Salamino i Sorbara. U širem smislu, naziv je počeo da predstavlja ne samo sorte grožđa, već i stilove vina napravljene od tih sorti.

 

Lambrusko loza se uzgaja u nekoliko italijanskih vinskih regiona - od Pijemonta (u blizini Emilije-Romanje) na severu do Bazilikate na jugu.

 

Lambrusko i njegovo istoimeno vino imaju visok profil u ranom 21. veku. Ovo je uglavnom bio rezultat masovne proizvodnje za velika tržišta 1980-ih, posebno u Sjedinjenim Državama i severnoj Evropi. Istorijski gledano, Lambrusko vina su bila fermentisana u bocama u tradicionalnoj metodi, što je proces koji je zahtevao više pažnje i nege.

 

Danas se većina vina sa imenom Lambrusko proizvodi u rinfuzi i prolazi kroz sekundarnu fermentaciju u velikim čeličnim rezervoarima. Ovo je poznato kao Charmat metoda, koja je izmišljena u severnoj Italiji, a takođe se koristi i u proizvodnji Prosecco-a. Popularnost Lambruska je toliko brzo rasla 1980-ih da je to bio jedini način da se dovoljno brzo i dovoljno jeftino proizvedu potrebne količine kako bi vina bila pristupačna.

 

Pigment grožđa Lambrusco stvara primamljivu rubin boju u vinima. Kada im se dozvoli da dostignu punu fenolnu zrelost, od njih mogu da nastanu vina intenzivnog mirisa.

 

 

Vina sa kontrolisanim geografskim poreklom

Od brojnih Lambrusco podvrsta prave se vina sa kontrolisanim geografskim poreklom. Za Lambrusco Grasparossa di Castelvetro i Lambrusco Salamino di Santa Croce važi tipičan sortni minimum od 85 procenata. Vino Lambrusco di Sorbara mora da sadrži 60 procenata navedene sorte, a može da sadrži 40 procenata Lambrusco Salamino i/ili 15 procenata drugog dozvoljenog grožđa.

 

Lambrusco Mantovano je još jedno vino sa kontrolisanim geografskim poreklom sa Lambrusco terminom u svom imenu. Međutim, ovo ne precizira jednog određenog člana porodice Lambrusco. Druga imena koja proizvode Lambrusco vina su Modena DOC (nastala 2009. godine) i Reggiano, koja je ranije bila poznata kao Lambrusco di Reggiano. Opet, postoji fleksibilnost u pogledu toga koji se Lambrusco koristi.

 

Osim što se uzgaja u svom rodnom regionu Emilija-Romanja, Lambrusco Maestri se uzgaja južnije u Bazilikati. Izvan Italije, Maestri se uspešno uzgaja čak i u Argentini (uglavnom zbog tamošnje italijanske migracije) i od nedavno, u Australiji.

 

Montericco je još jedna sorta koja se uzgaja oko istoimenog grada u Emiliji-Romanji. Takođe je poznat kao Selvatica ili Salvatica.

 

Uparivanja sa hranom

Hrana koja najbolje ide uz sortu Lambrusco je:

  • Pršuta iz Parme (sušena šunka)
  • Pečena ćuretina sa sosom od brusnice
  • Pita od višanja