PARALETA

27.07.2022.

 

Paraleta (Parraleta) poznata i kao Tinta Caiada je sorta crnog grožđa koja potiče iz Somontana, u severnoj Španiji. Daje aromatično vino duboke boje, dobre kiseline i sa dosta tanina.

 

 

Paraleta je drevna sorta koja je dosta putovala. Može se naći zasađena u različitim zemljama Mediterana pod različitim nazivima. Međunarodni katalog sorti Vitis navodi 61 sinonim za Paraletu Vinogradi Paraleta nalaze se uglavnom u Portugalu, Španiji i Korzici sa malim zasadima otkrivenim u Australiji gde je poznat kao Bonvedro.

 

U Portugalu je ovo grođže poznato kao Tinta Caiada, i kao što je slučaj sa većinom portugalskih sorti, uglavnom se koristi u mešavinama (za razliku od sortnih vina). Nekoliko jednovrstnih vina Tinta Caiada koja se proizvode uglavnom potiču iz Alenteža i obično se prave u bogatim, smelim stilovima.

 

U Douro regiji poznato je kao Tinta Lameira, a glavna upotreba sorte je u port vinima. Nije jedna od pet preferiranih sorti, tako da se sadi relativno malo, posebno u poređenju sa Touriga Franca i Tinta Roriz, koji su favoriti za port vina.

 

Više autora navodi Paraletu kao istu sortu kao Carcajolo Nero, koja se prvenstveno uzgaja na ostrvima Korzika i Sardinija. Nekada se smatralo da je to bio sinonim za sortu Graciano iz obližnje Riohe, ali DNK profilisanje je opovrglo tu teoriju. Sada se veruje da je jedno roditeljska sorta drugog.

 

U vinogradu, Paraleta sazreva relativno rano, što je čini idealnom sortom za regione sa kraćom vegetacijom. Njegove male bobice i umereno kompaktni grozdovi zahtevaju pažljivo upravljanje kako bi se osiguralo da ne dođe do razvoja bolesti plesni. Međutim, pošto je nizak prinos, često gubi naklonost uzgajivača koji žele da maksimiziraju svoje resurse.

 

Neki od sinonima za paraletu su: Barriadorja, Bonifazino, Bonvedro, Carcajolo Nero, Olho Branco, Pau Ferro, Lambrusco de Alentejo, Parrell, Paraletta, Parreleta, Preto Joao Mendes, Salzenc, Tinta Caiada, Tinta Lameira, Tintorro, Torres de Algarve.

 

Uparivanje sa hranom

  • Cozido a portuguesa (tradicionalna portugalska čorba od mesa)
  • Ragu od divlje svinje sa testeninom
  • Svinjski stomak sa pet začina