ČAL KARASI

03.05.2023.

 

Turska ima dugu istoriju proizvodnje vina koja datira iz klasičnih vremena kada je Aleksandar Veliki uveo vinovu lozu kao deo svog osvajačkog pohoda. Postoji mnoštvo izvornog drevnog grožđa za koje možda nikada ranije niste čuli. Kao područje za proizvodnju vina istovremeno starog ali i novog sveta, njihova sveža paleta i inovativne tehnike proizvodnje vina omogućavaju im da stvaraju vina koja su zaista jedinstvena. 

 

 

Čal Karasi je skriveni dragulj koji nudi jedinstven profil ukusa koji vredi probati. Čal Karasi (ponekad se piše Calkarasi) je svetla sorta crnog grožđa koja se uglavnom uzgaja u okrugu Čal u Denizliju, u jugozapadnom Egejskom regionu Turske.

Denizli je grad koji se razvio u važnog proizvođača tekstila za izvoz. Osim prediva i niti, u ovom regionu obiluju vinogradi koji uzgajaju mešavinu francuskih, kao i izvornih drevnih sorti u zemlji. Oblast je poznata širom sveta po svom "pamučnom zamku" -  Pamukkale, oblasti sa terasama karbonatnih minerala. Ovi minerali daju grožđu svoj jedinstveni ukus, što objašnjava zašto ovo grožđe uspeva samo u ovom delu sveta.

 

Uprkos svom nazivu, „crno grožđe iz Čala“ češće se susreće u obliku roze vina.

Iako je sorta crnog grođža, prvenstveno se koristi u proizvodnji sočnog, umereno kiselog roze vina sa aromama breskve i ruže. Oni obično pokazuju jasne ukuse jagode i maline.
 

Stilovi

Iako se od ove sorte obično pravi roze, Cal Karasi se takođe pravi kao relativno svetlo crveno vino. Može se sresti i kao penušavo roze vino pod nazivom Pembe Kopuk (bukvalno značenje „penušavo roze“).
 

U vinogradu

Cal Karasi je izdržljiva loza, sposobna da raste u teškim uslovima u Turskoj, ponekad na velikim nadmorskim visinama ili na peskovitim zemljištima sa malo hranljivih materija. To je sorta pogodna za mediteransku klimu. Cal Karasi se takođe gaji u Turskoj kao grožđe za konzumaciju.

Uparivanje sa hranom

Predlozi za uparivanje sa hranom mogu biti prilično široki, od niza predjela do jela od belog mesa. Riba se dobro slaže, a riblji paprikaš je dobar pratilac nijansama Cal Karasi rozea. Ostali predlozi uključuju pileća prsa punjena spanaćem i sirom ili čak turskom tortom sa malinama poznatu kao frambuazli rulo pasta.