SAGRANTINO

21.06.2022.

 

Sagrantino je sorta grožđa od koje se dobija tamno crveno vino i uzgaja se uglavnom u regionu Umbrija u centralnoj Italiji. Često se opisuje kao italijanska sorta sa najviše tanina, nadmašujući u ovom pogledu čak i sortu Nebbiolo.

 

 

Iako je poreklo Sagrantina sporno, Umbrija je vekovima bila dom ove sorte. Tu se nalazi oko 90 odsto zasada (oko 1.000 hektara).

 

Priroda ovog grožđa je najuočljivija u vinima sorte Montefalco Sagrantino DOCG. Glinena tla Montefalka su posuta peskom i krečnjakom, na koje Sagrantino dobro reaguje.

 

Varietal Sagrantino je tamno i gusto vino koje je gotovo jedinstveno za Umbriju. Njegov voćni profil se kreće od crne trešnje do zrele kupine, sa mnogo sekundarnih začinskih i zemljanih karakteristika. U nekim primerima se ponekad primećuje izvesna zadimljenost, dok su u nekima primećeni ukusi slanog bora. Obično je vino koje je i slatko i ukusno.

 

Sagrantinovi visoki tanini i afinitet prema hrastu znače da posebno dobro sazreva. Ovo se ogleda u odredbi lokalnog zakona o vinu da se ne sme puštati u promet dok ne odleži najmanje 37 meseci, od čega najmanje 12 meseci u hrastu.

 

Međutim, na sreću, Sagrantinovi tanini nisu nužno oštri i mogu biti prilično pristupačni kada je vino mlado. Sagrantino je težeg tela od Sangiovesea, njegovog tradicionalnog partnera za mešanje.

 

Još ređa od suvog crnog vina proizvedenog iz Sagrantina i njegovih mešavina su sortna pasito vina Montefalco Sagrantino DOCG. Ova koncentrovana vina, napravljena od polusušenog grožđa, po intenzitetu i dugovečnosti su uporediva sa Vintage portom.

 

Izvan Italije, Sagrantino je eksperimentalno zasađen u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Kaliforniju i Argentinu.