15 NAMIRNICA KOJE IMAJU MANJE OD 100 KALORIJA

14.06.2018.

 

 

Kalorije obezbeđuju energiju koju naše telo koristi tokom odmora, fizičke aktivnosti i varenja.

 

Ako pokušavate da smanjite ukupan unos kalorija, jednostavan način za postizanje tog cilja je da konzumirate više niskokaloričnih namirnica, kao što je određeno voće i povrće.

 

Predstavljamo vam 15 namirnica koje sadrže manje od 100 kalorija po porciji.

 

 

1. Jabuke

Na 125 grama jabuke ima 57 kalorija i skoro tri grama vlakna.

Pošto telo mora da troši energiju kako bi varilo hranu, neto količina kalorija koju dobijamo konzumacijom jabuke, verovatno je i manja.

 

 

2. Špargla (asparagus)

Sve vrste špargle su zdrave, ali ljubičasta špargla ima jedinjenja zvana antocijani koja mogu pomoći u sprečavanju oboljenja srca. Takođe je bogata vitaminom K i folatom.

Na 135 grama špargle ima samo 27 kalorija.

 

3. Cvekla

Cvekla pomaže u smanjenju krvnog pritiska, a u 135 grama ima samo 59 kalorija.

 

4. Brokoli

Brokoli je visoko kranljiva namirnica koja može pomoći u borbi protiv raka. Bogat vitaminom C, na 90 grama ima samo 31 kaloriju.

 

5. Prokelj

Prokelj može da se konzumira sirov ili skuvan. Istraživanja pokazuju da može sprečiti oštećenje DNK zbog visokog sadržaja vitamina C. Na 90 grama ima samo 38 kalorija.

 

6. Šargarepa

Većina ljudi povezuje dobar vid sa konzumiranjem šargarepa jer su one bogate beta-karotenom, koji se može pretvoriti u vitamin A, a koji je neophodan za dobar vid.

130 grama šargarepe ima samo 53 kalorije.

 

7.Celer

Celer je jedna od najpoznatijih niskokaloričnih namirnica.

Njegove dugačke, zelene stabljike sadrže nerastvorno vlakno koje može proći nesvareno kroz telo, tako da ne doprinosi unosu kalorija.

Celer takođe ima visok sadržaj vode, čineći sadržaj kalorija prirodno niskim. U jednoj stabljici celera ima samo 6 kalorija.

 

8. Krastavac

Krastavac čini oko 95 posto vode. Ova velika količina vode može da vam pomogne da ostanete hidrirani i osećate se sito. Kako bi od krastavca uzeli i vlakna, jedite ga sa ljuskom. U pola krastavca ima 22 kalorije.

 

9. Tikvice

Tikvice imaju visok sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina B6, vitamina K i mangana. Jedna srednja tikvica ima samo 31 kaloriju.

 

10. Kelj

Kelj je jedan od najvećih izvora vitamina K. 65 grama ima skoro sedam puta veću količinu vitamina K, koja je potrebna prosečnoj osobi na dan, a samo 34 kalorije.

 

11. Limun

Istraživanja pokazuju da sok limuna ima jedinjenja koja mogu delovati kao antioksidansi u borbi i sprečavanju bolesti.

30 ml soka od limuna ili limete ima samo 8 kalorija.

 

12. Spanać

Bogat vitaminom K, vitaminom A i folatom, spanać ima više proteina od bilo kog drugog lisnatog povrća. U 30 grama spanaća ima samo 7 kalorija.

 

13. Paradajz

Ova visoko hranljiva namirnica sadrži korisno jedinjenje likopen koji štititi od raka, upala i bolesti srca. U 150 grama paradajza ima 27 kalorija.

 

 

14. Jagode

Istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u prevenciji od hroničnih bolesti, kao što su rak i bolesti srca. U 150 grama jagoda ima manje od 50 kalorija.

 

15. Lubenica

Lubenica ima visoku količinu vitamina C, a u 150 grama ima 46 kalorija.