KAKO PITI RUM?

20.02.2020.

 

 

Iako je nesumnjivo rum ukusno piće, on može biti i jedan od najzbunjujućih pića na svetu, jer se proizvedi na toliko mnogo različitih mesta i na toliko različitih načina (white, aged, agricole, black strap, spiced, itd.).

 

 

Nije stvoren samo za tropska pića

 

Svakako, svi vole Mojito, Mai Tai i Daiquiri, ali rum nije stvoren samo za koktele. On dolazi u toliko različitih vrsta i stilova. Probajte ga i na drugačije načine.

 

Rum se pravi od šećerne trske, ali to ne znači da je sladak

 

Rum sam po sebi nije sladak. To je piće destilovano iz melase, nusproizvoda koji nastaje u procesu pravljenja šećera iz biljke šećerne trske. Sve što se destilira nije slatko. Međutim, ako ste popili rum i osetili slast, nije vam se učinilo. Mnogi proizvođači dodaju šećer nakon destilacije.

 

Pijte ga kao viski - sa malo vode ili leda

 

Većina alkoholnih pića se destilira na 40 procenata udela alkohola, ali mnogi rumovi se flaširaju na većem procentu alkohola. Za one jače rumove, dodavanje leda ili malo vode će ga ublažiti tako da alkoholna isparenja ne nadvladaju suptilne ukuse. Naša preporuka, sve rumove sa 45% alkohola pijte čiste, a u onima preko toga uživajte sa malo vode.

 

Eskperimentišite

 

Odličan način da počnete da mešate rum u koktele jeste da ga stavite umesto nekog drugog alkohola u bilo koji klasični koktel. Na primer, tamni rum odlično ide kao zamena za viski u koktelu Manhattan ili Old Fashioned.