MALA ISTORIJA SLADOLEDA

10.09.2020.

 

Evolucija sladoleda


Poznato je da sladoled potiče još od kraja drugog veka pre nove ere, iako se tačan datum a ni pronalazač ne zna. Takođe je poznato i da je Aleksandar Veliki voleo da jede sneg i led koji su bili zaslađeni medom i nektarom. Tokom rimskog carstva, Nero Klaudius Cezar često je slao trkače u planine kako bi mu doneli sneg, koji bi potom bio slađen voćem i sokovima.

Hiljadu godina kasnije, Marko Polo se vratio u Italiju sa Dalekog istoka sa receptom sličnom onome što danas nazivamo sorbe. Istoričari procenjuju da se ovaj recept razvio u sladoled negde u 16. veku. Engleska je otkrila sladoled istovremeno, ili možda čak i ranije nego Italijani. "Cream Ice", kako se tada zvao, redovno je služen Čarlsu I tokom 17. veka. Francuskoj je sličan smrznuti desert 1553. godine predstavila Italijanka Katarina de Mediči kada je postala supruga Henrija II od Francuske. Tek 1660. godine taj sladoled bio je dostupan široj javnosti. Sicilijanac Prokopio je predstavio recept u kom se mešaju mleko, krem, puter i jaja u Cafe Procope, prvom kafiću u Parizu.

 


Sladoled u Americi


Prvo zvanično pominjanje sladoleda u Americi pojavljuje se u pismu iz 1744. godine koje je napisao gost guvernera Merilenda Villijama Bladena. Prva reklama za sladoled u ovoj zemlji pojavila se u New York Gazette 12. maja 1777., kada je proizvođač slatkiša Philip Lenzi najavio da je sladoled dostupan "skoro svaki dan".

Do 1800.godine, sladoled je ostao retki i egzotični desert u kojem najviše uživa elita. Proizvodnja sladoleda ubrzo postaje industrija u Americi, koju je 1851. godine započeo trgovac mlekom iz Baltimora. Kao i druge američke industrije, proizvodnja sladoleda je porasla zbog tehnoloških inovacija, uključujući parni pogon, mehaničko hlađenje, homogenizator, električnu energiju i motore, mašine za pakovanje i nove procese zamrzavanja i opremu. Pored toga, motorizovana vozila za isporuku su drastično promenila industriju.

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, proizvodnja sladoleda bila je relativno konstantna u Americi. Kako je pakovani sladoled više prodavan u supermarketima, tradicionalne sladoledžinice počele su da nestaju. Međutim, danas je popularnost prodavnica koje su specijalizovane za sladoled veoma porasla.