ZALEMA

20.09.2023.

 

Zalema je sorta belog grožđa poreklom iz južne Španije. To je glavno grožđe vinske regije Condado de Huelva u Andaluziji, gde čini više od 80 odsto ukupnih zasada.

 

 

Zalema je jedina dozvoljena sorta u mladom Vino Blanco Joven iz regije Condado de Huelva i jedno je od četiri grožđa koja su dozvoljena u odležanom vinu Vino Blanco Viejo.

 

Vino Blanco Joven su svetložuta do slamnato žuta vina, sa cvetnim i voćnom notom koja podseća na miris jabuka. Na nepcu, suva vina stila joven su idealno lagana i sveža, meke, ali očigledne kiselosti i ukusa zelene jabuke i svežeg bilja.

 

Zalema vina stila viejo sazrevaju u hrastu najmanje tri godine pre nego što su puštena u prodaju. U poređenju sa svojim parnjacima joven, ojačana vina viejo su mnogo punija na nepcu i sa mnogo više alkohola – do 22 procenta. Viejo vina su tamnije boje mahagonija od stila joven.

 

Na nepcu, Zalema viejo vina treba da budu baršunasta, zaokružena i punog tela, sa dugom idugotrajnom završnicom. Zalema vino se može praviti u suvom ili ne-suvom stilu. Tipične arome uključuju karamelu i tost. Viejo vina mogu biti mešavina Zaleme i drugih dozvoljenih sorti kao što su Listan de Huelva, Palomino Fino i Garrido Fino.

 

Uopšteno, sorta je u opadanju jer se njena loza polako zamenjuje kvalitetnijim sortama kao što je Palomino Fino. Postoji vrlo malo zasada sorte Zalema van Španije.

 

Uparivanje sa hranom

Sorta Zalema dobro ide uz:

  • Pohovane andaluzijska škampe sa mladim lukom
  • Paprikaš od piletine
  • Kobasice od svinjetine