ŠAMPANJCI I PENUŠAVA VINA

22.08.2016.

Po čemu se razlikuju šampanjci i penušava vina...

 

Mnoge zemlje širom sveta prave penušavo vino, i svako od njih je jedinstveno. Najpoznatije penušavo vino je, naravno, šampanjac. Iako se za mnoga penušava vina misli da su šampanjac, onaj pravi mora da potiče iz istoimene oblasti, i da bude jedinstven po ukusu, teksturi i reputaciji. Region je odgovoran za usavršavanje procesa stvaranja mehurića, i ta metoda se često naziva šampanjizacija ili tradicionalna metoda. U osnovi tradicionalnog načina su sledeća načela:

  • Koriste se samo tri vrste grožđa - Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier
  • Sekundarna fermentacija se dešava u boci.

Pored ovih pravila, postoji i mnogo drugih detalja koji pravljenje šampanjca izdvaja od drugih metoda.


U SAD-u, Kalifornija je vodeća u spravljanju penušavih vina na tradicionalan način, dok su u ostatku sveta to ona poreklom iz Australije, Južne Afrike, Kanade i Južne Amerike. U Španiji i Italiji, Kava i Prosecco su najčešće napravljeni u tradicionalnom stilu. To su laki i voćni penušavci koji su često u jeftinijim kategorijama, što ih čini savršenim za svakodnevno uživanje.

Neki šampanjci i penušava vina imaju sve tri vrste grožđa, dok neke imaju samo jednu ili dve.

 

 

Vrste penušavih vina i šampanjca

 

Blanc de Blanc - znači "belo od belog" i napravljeno je samo od šardonea; laganije, savršeno uz školjke i morske plodove.
Blanc de Noir - znači "belo od crnog" i to je beli šampanjac napravljen od ili Pinot Noir-a ili od Pinot Noir-a i Pinot Meunier-a, koja su oba crno grožđe); obično punijeg tela od Blanc de Blanc, i ovaj stil ide uz raznu hranu.
Rose - može biti od samo jedne vrste grožđa ili od sve tri, ali mora da sadrži procenat crvenog grožđa.
Šampanjac & Penušavi stil - neki šampanjci i penušava vina su suvi, dok su drugi manje suvi i slatki. Nivo slatkoće zavisi od poslednjeg koraka pred zatvaranja plutom/dozerom.

  • Extra Brut ili Brut Naturale - najsuvlji.
  • Brut - Suv. Ovo je tipičan stil šampanjca, bez slasti.
  • Sec -  Veoma suv, ali sa primesama slasti.
  • Demi-sec - Iako je po definicija polu-suv, pre je polu-sladak.
  • Doux - ovo vino je najslađe od svih šampanjaca - sa preko 5% šećera.