ZAŠTO NAS KOFEIN DRŽI BUDNIM?

04.04.2018.

 

 

Kofein radi menjanjem hemije mozga. On blokira delovanje prirodne hemikalije mozga koja je povezana sa spavanjem. Evo kako to funkcioniše:

 

Adenozin (nukleozid koji modulira mnoge fiziološke procese) se vezuje za adenozinske receptore u mozgu. Vezivanje adenozina uzrokuje pospanost tako što usporava aktivnosti nervnih ćelija. U mozgu, vezivanje adenozina takođe uzrokuje širenje krvnih sudova (verovatno kako bi tokom spavanja propustio više kiseonika).

 

Adenozin se proizvodi mnogim našim dnevnim aktivnostima. Na primer, mišići proizvode adenozin tokom vežbanja kao nusproizvod.

 

Nervnoj ćeliji kofein izgleda kao adenozin. Zato se kofein vezuje za adenozinske receptore. Međutim, to ne usporava aktivnost ćelije kao adenozin. Ćelije više ne mogu da osećaju adenozin jer kofein uzima sve receptore na koje se vezuje adenozin. Dakle, umesto usporavanja zbog nivoa adenozina, aktivnost ćelija se ubrzava. Kofein takođe uzrokuje da se krvni sudovi mozga skupe, jer blokira sposobnost adenozina da ih otvori. Ovaj efekat je razlog zašto neki lekovi za glavobolju sadrže kofein, jer ako imate vaskularnu glavobolju, kofein će zatvoriti krvne sudove i osloboditi ga.

 

 

Kako kofein blokira adenozin, povećava se neuronsko okidanje u mozgu. Hipofiza “vidi” celu aktivnost i smatra da se nešto stresno dešava, tako da oslobađa hormone koji govore nadbubrežnoj žlezdi da proizvodi adrenalin (epinefrin). Adrenalin je, naravno, hormon stresa koji priprema organizam “na borbu ili beg” i ima brojne uticaje na vaše telo:

  • Zenice se šire
  • Otvaraju se disajni putevi (zbog toga se ljudima koji pate od teških napada astme ponekad ubrizgava epinefrin)
  • Srce brže kuca
  • Krvni sudovi na površini se skupljaju kako bi povećali protok krvi u mišićima
  • Krvni pritisak raste
  • Dotok krvi u stomak se usporava
  • Jetra oslobađa šećer u krvotok za dodatnu energiju
  • Mišići se zatežu kako bi bili spremni za akciju

 

Ovo objašnjava zašto, nakon konzumiranja velike šolje kafe, ruke se hlade, mišići postaju napeti, osećate se uzbuđeno i osećate da se kucanje srca ubrzava.