GAMEJ

28.11.2023.

 

Gamej (pun naziv Gamay Noir à Jus Blanc) je najpoznatiji po proizvodnji lakih, voćnih crnih vina iz Božolea. Međutim, takođe se uzgaja u određenim količinama u različitim delovima doline Loare (posebno Anžu), u Savoji i u zapadnoj Švajcarskoj.

 

 

Dok ova sorta daje sveže, kandirane i arome crvenog voća, obično nudi malo koncentracije ukusa i telesne težine, dajući lagana, jednostavna vina. Ipak, neki dobro napravljeni primerci mogu biti duboki i složeni.

 

U Francuskoj, domovina sorte Gamej je Božole. Tamo je stigao (najverovatnije iz Nemačke) u 14. veku i u početku je dočekan bez entuzijazma. Vladajuće vojvode Burgundije čak su pokušali da zabrane ovu sortu, nepoverljivi prema njenom nepoznatom ukusu i teksturi. Gamej je bio prepušten zemljištu zasnovanom na granitu u brdima severno od Liona, teroaru koji mu je ionako mnogo bolje odgovarao.

 

Karakteristike u Božoleu

Karakteristično je da Gamej pokazuje arome crvenih trešanja i jagoda i – kada se vinifikuje metodom karbonske maceracije – kuvanih slatkiša i banane. Ova tehnika se najčešće koristi za ono što je verovatno najpoznatiji izraz grožđa: Beaujolais Nouveau.

Ovo je vino koje se na brzinu pravilo za potrošače trećeg četvrtka u novembru, neposredno posle berbe. Ova lagana, prozirna vina tradicionalno su pravljena za radnike u vinogradima, ali su 1970-ih i 1980-ih zaokupila maštu proizvođača vina, koji su brzo učinili da puštanje vina u prodaju svake godine postane prilika. Nažalost, mnogi smatraju da je Beaujolais Nouveau više narušio reputaciju regiona nego što je promovisao. Srećom, Gamej trenutno doživljava svojevrsni povratak preko nekih drugih Božoleovih vina - onih iz 10 sela, ili krusa, koja nose ime Božole. Najpoznatiji od njih su Moulin-à-Vent, Fleurie i Morgon, iako su i Chiroubles, Julienas i Brouilly odlični primerci. Obično se tradicionalno vinificiraju i često odležavaju u hrastu; najbolji mogu da stare do 10 godina.

 

Makone

Neposredno severno od Božolea, Gamej se takođe široko uzgaja u Makoneu.

 

Dolina Loare

U dolini Loare, Gamej se prvenstveno koristi za pravljenje roze vina u apelacijama Anžu i Somur, ali se takođe koristi u mešavinama sa pino noarom. Touraine Gamay je glavni naziv za oštra jednosortna crvena vina, iako se takođe proizvode u Gornjoj Loari u apleacijama kao što su Cheverny, Coteaux de Vendômois i Coteaux du Giennois u Gornjoj Loari, ili klasifikovani kao IGP Val de Loire.

 

Saint Romain

Ovo je specifičan, kasnozreli klon Gameja. Koristi se na brojnim lokacijama u širem regionu Loare, ali je najbliže povezan sa Cote Roannaise (u gornjem delu doline iza Pouilli-Fume). Grožđe se povremeno pominje sa Gamej kao prefiksom, ali uglavnom samo kao Saint Romain. Ne treba ga mešati sa burgundskim apelacijom Saint-Romain, gde je Pinot Noir glavni oslonac proizvodnje crnog vina.

 

Gamej u drugim zemljama

Izvan Francuske, Gamej se najviše uzgaja u Švajcarskoj, gde se često meša sa pino noarom. Na drugim mestima u Evropi postoji nekoliko primera iz Italije, a grožđe je važno za vinogradarstvo Hrvatske i Srbije i uzgaja se u brojnim državama Centralne i Istočne Evrope.

Sve do ranih 2000-ih Gamej uzgajan u Kaliforniji bio je predmet debate. Vino koje je ranije bilo označeno kao Gamej identifikovano je kao Valdeguie, dok je vino označeno kao Gamej Božole klon Pinot Noir-a. Neki pravi Gamaz Noir à Jus Blanc zasađeni su u Kaliforniji, a najbolji primerci dolaze iz hladnijih regiona na većim nadmorskim visinama. Brojne druge zemlje Novog sveta takođe imaju neke zasade, uključujući Kanadu i Novi Zeland.

 

Uparivanje hrane

Gamej ide dobro uz:

  • Pečenu ćuretina sa sosom od brusnice
  • Filet lososa na žaru sa pečenim komoračem
  • Marokanski jagnjeći tažin sa kajsijom