KAKO PITI TEKILU

12.03.2020.

 

 

Predstavljamo četiri načina za uživanje u tekili.

 

 

Možete je piti čistu

Za one koji žele pronaći sve note tekile, od citrusa do ljutog bibera, najbolje je pijuckati polako. Ključ je pronaći tekilu koja je napravljena od 100 posto agave, a najbolja je ona koja je dugo sazrevala. One imaju oznaku “anejo“ (stari od jedne do tri godine u hrastovim bačvama) ili „extra anjo“ (stari tri i više godina u hrastovim bačvama). Rezultati dodatnog ađoha One koje su extra anejo imaju kvalitet sličan rumu i brendiju koji su dugo sazrevali. Stoga je bolje pijuckati nego ispiti odjednom (shot).

 

Možete je piti sa malo vode

Kao i kod viskija, dodavanje nekoliko kapi vode tekili može pomoći u proširivanju njenih ukusa. Ako imate utisak da je tekila koju pijete previše jaka i da ne možete da osetite nijedan ukua, dodavanje vode je dobar potez. Sve zavisi od procenta alkohola u njoj.

 

Možete je piti u margariti

Ako pijetu tekilu koja je mešana, definitivno je iskoristite za Margaritu. Odlučite se za tradicionalni recept, sa 1 ¾ dela tekile, 1 deo soka od sveže ceđene limete i ¾ dela triple seca.

 

 

Možete je piti u koktelima

Kada su u pitanju kokteli, korisno je znati od kojih biljaka je napravljena tekila i kako se ona proizvela. Drugim rečima, sve se svodi na poznavanje proizvodnih metoda i regionalnih uticaja. Izrada tekile je prilično složena, tako da postoje faktori koje treba da imate na umu kada je u pitanju ukus. Neki proizvođači tekile koriste tahonu (kameni točak) da bi drobili svoju agavu, dok druga polovina koristi valjaonicu. Pored toga, starost korišćene agave i način na koji se kuva može da proizvede različite rezultate od tekila iz istog regiona.