LIATIKO

31.08.2023.

 

Liatiko je drevna sorta crnog grožđa koja se uzgaja na Kritu. Iako u 21. veku samo nekoliko proizvođača proizvodi vino od sorte Liatiko, sorta je nekada bila od velikog značaja za vinare Krita, posebno tokom srednjeg veka, kada je ostrvo bilo pod vlašću Venecije.

 

 

Ime Liatiko je skraćenica od grčke reči za jul, što je aluzija na činjenicu da grožđe sazreva rano. Uprkos nazivu, bilo bi krajnje neobično videti da se grožđe Liatiko zapravo bere u julu – malo koja vinova loza u Evropi, pa čak i na jugu do Krita se bere pre sredine avgusta. Ovo takođe važi i za italijanski Aleatico koji je izrazito mirisan i sličnog naziva, iako ove dve sorte nisu povezane.

 

Iako bobice sorte Liatiko imaju veoma tamnu, duboko pigmentiranu ljusku, ovu boju je jako teško izdvojiti i zadržati. Liatiko sok je obično prilično bled i gubi veliki deo svoje nijanse tokom sazrevanja, bilo u rezervoaru, buretu ili boci.

 

Dafnes, u centralnom Kritu, je jedina apelacija specifična za Liatiko na Kritu sa svim Dafnesovim vinima koji moraju biti 100-postotni Liatiko. U Sitiji, na krajnjem istoku Krita, Liatiko se meša sa Mandilariom (Amorghiano) za dodatnu dubinu boje (grožđe Mandilaria je čuveno sa visokim sadržajem antocijana).

 

Vina Liatiko se proizvode u suvim i slatkim stilovima, pri čemu se u slatkim koristi sušeno grožđe, a ponekad i ojačano, u zavisnosti od proizvođača. Slatka Liatiko vina su veom0 cenjena i često se smatraju najboljim izrazom sorte.

 

Sinonimi za Liatiko su Aleatiko, Liatis, Mavroliatis, Mavrodiati.

 

Uparivanje sa hranom

Sorta Liatiko najbolje ide uz:

  • Jagnjeći ražnjići na žaru
  • Deep dish pizza
  • Kolač sa suvim grožđem