SILVANER

25.01.2023.

 

Silvaner je, može se reći, potcenjeno belo grožđe neutralnog mirisa koje se široko koristi u zapadnoj Nemačkoj, i odmah preko Rajne u Alzasu. Male količine se takođe mogu naći u Alto Adiđeu u severnoj Italiji, gde je specijalitet doline Isarko.

 

 

U 2018. godini, vinova loza Silvaner pokrivala je 4,6 odsto vinograda u Nemačkoj, što je svrstavalo u prvih pet sorti belih vina u zemlji. Međutim, rizling brojčano nadmašuje Silvaner i ostaje neosporan kao nemačka ikona vinskog grožđa. Ovo često dovodi do pomalo nepravednih poređenja između ove dve sorte.

 

Iako Silvaneru nedostaje aromatični intenzitet rizlinga i smela kiselost, sorta nudi nekoliko prednosti dok je još u vinogradu. Vinova loza Silvaner sazreva ranije od rizlinga, što smanjuje rizik od oštećenja grožđa ranim mrazevima. Oni su takođe manje izbirljivi oko izbora mesta za vinograd, i napredovaće u mnogim sredinama u kojima rizling ne bi uspeo. Sve ovo objašnjava zašto je Silvaner popularniji među vinogradarima nego među potrošačima vina, i kako je postao najrasprostranjenije vinsko grožđe u Nemačkoj početkom 20. veka.

 

Neka od najboljih svetskih vina Silvaner dolaze iz inače neuglednog regiona Franken u Nemačkoj. Značajno je da je Franken jedina nemačka vinska regija u kojoj se rizling ne nalazi među poznatim sortama. Glineno-krečnjačka tla ovde daju svojim vinima Silvaner značajnu strukturu i telo, dok hladna klima pomaže da se spreči prenizak nivo kiselosti.

 

Čuveni vinograd Würzburger Stein u Vircburgu je odličan primer lokacije na kojoj Silvaner nadmašuje Rizling. Klasični Würzburger Stein Silvaner je dobro zaokruženo vino sa impresivnom mineralnošću, blagim biljnim notama i nagoveštajem citrusa i dinje. Silvaner je jedna od retkih sorti koje mogu u potpunosti da sazrevaju u Frankenu, i sposobna je da postigne dovoljnu težinu da bi se prodavala kao Prädikatswein (vrhunsko vino).

 

U Alzasu, Silvaner vina imaju prepoznatljiv stil punog tela sa daškom zemlje i dima na nosu, naglašenim na račun oskudnih voćnih ukusa koje sorta uspeva da sakupi. Neki od najboljih primera potiču sa lokacija Grand Cru u Alzasu, iako većina ne može biti označena kao „Grand Cru“ jer je ta sorta skoro u potpunosti isključena zakonima o nazivu Grand Cru u Alzasu. Samo jednom vinogradu Alzasa Grand Cru – Zotzenbergu – je zvanično dozvoljeno da koristi Silvaner u svojim vinima.

 

Italijanski i švajcarski Silvaneri su obično mnogo lakši i oštriji od svojih parnjaka iz Alzasa i Frankena, sa blagim citrusnim notama i nagoveštajem bledog meda. Ova vina su uvek najbolja u prvih nekoliko godina nakon berbe.

 

Silvaner je ukrštanje traminca sa malo poznatom sortom zvanom Osterreichisch Weiss. Pretpostavlja se da se prelazak dogodio negde u istočnoj Austriji, iako se danas vrlo malo Silvanera nalazi bilo gde u Austriji. Sorta je stigla u Nemačku u 17. veku, a odatle u Alzas, gde je postala posebno popularna posle Drugog svetskog rata. Sorta ima nekoliko mutacija po boji poznatih kao Roter Silvaner i Blauer Silvaner, iako se oba u velikoj meri ne razlikuju od samog Silvanera.