ALBANA

30.11.2022.

 

Albana je belo grožđe koje se koristi u proizvodnji vina kao što je na primer Romagna Albana, vino iz oblasti Emilija-Romanja na severoistoku Italije. Grožđe je svestrano i od njega se mogu proizvoditi vina različitih stilova: penušavo, secco (suvo), srednje slatko amabile, sweet dolce i passito.

 

 

Vino je lagano, orašasto, kremasto i u suvom obliku ima oštru kiselost i može imati završnicu sa ukusom blago-gorkog badem. Visoka kiselost znači da se može proizvesti sa određenim stepenom zaostalog šećera i u ovom obliku, posebno kao passito ili riserva passito, može dobro da odleži.

 

Passito metoda podrazumeva koncentrisanje grožđanih šećera pre fermentacije, a označavanje vina kao passito obično dozvoljava samo jedan metod za ovo postizanje. Međutim, proizvođači iz Romanje Albane mogu sušiti grožđe na vinovoj lozi, u malim kutijama, na drvenim rešetkama ili u zatvorenom na rešetkama. Vino se može fermentisati u rezervoarima od nerđajućeg čelika ili u drvenim bačvama. Ukusi passito stila Albane uključuju med, kajsiju, začin i cvet magnolije.

 

Postoji veliki broj lokalnih sinonima za grožđe, uključujući Forcella i Greco di Ancona. Ankona je grad u Markeu i Emilijin južni sused.

 

Sorta Albana slična je sorti Greco di Tufo, koja se takođe može opisati kao Greco di Ancona, te se ove dve sorte lako mogu pomešati Još uvek nije uspostavljena bilo kakva veza između njih.

 

Ime Albana je takođe korišćeno kao sinonim za sorte Albula, Elbling i Tempranilla. Postoji i nepovezana retka španska sorta istog imena. Pošto je Albus na latinskom „beo“, ova višestruka upotreba imena nije iznenađujuća. Drugi sinonimi za sortu Albana su Forcella, Greco di Ancona, Albano, Albanone, Albuelis.

 

Uparivanje Albana vina sa hranom

Albana vino najbolje ide uz:

  • Celofan rezance sa piletinom i susamom
  • Pečene crvene paprike punjene kozjim sirom
  • Pitu od jabuka