COSMOPOLITAN ČUVENI ŽENSKI KOKTEL

05.07.2016.

Koktel koji obožavaju kreatori i manekenke...

 

Iako je baza ovog koktela vodka, koja je poznata kao rusko piće, cosmopolitan se smatra pravim ženskim koktelom zbog kombinovanja sa likerom slatkastog ukusa sa notom citrusnog voća i brusnice. Upravo zbog ovakvih svojih sastojaka, postaje jedno od omiljenih pića u Americi, da bi kasnije njegova popularnost osvojila čitav svet.


Stoga Vam predlažemo da u sledećem izlasku naručite ovaj koktel, a u pripremi za žurku sa svog spiska izbacite đus ili tonik koje ćete mešati sa vodkom i nabavite sledeće sastojke, te napravite cosmopolitan koji će sigurno oduševiti sve goste, a posebno devojke, koje obožavaju njegov osvežavajući i slatkast ukus.


Sastojci za koktel cosmopolitan


Kako se pravi Cosmopolitan koktel - ReceptZa jednu čašu cosmopolitan-a biće Vam potrebni:
0,3 dcl vodke;
0,15 dcl Triple sec likera;
15 ml svežeg soka od limete ili limuna;
0,15 dcl soka od brusnice;
Kriška limete ili limuna za ukrašavanje;
Mrvljeni led.


Kao i za sve koktele, i za cosmopolitan se savetuje da birate što kvalitetnija alkoholna pića kako biste postigli što bolji ukus. Zato je važno da, ukoliko ste u mogućnosti, kupite najbolju vodku, koja je ujedno i osnova ovog pića.


Kako napraviti cosmopolitan


U šejker ili čašu za mešanje trebalo bi prvo staviti mrvljeni led, a zatim dodavati sastojke i mućkati ili mešati dok se dobro ne sjedine. Umesto limete ili limuna, nekada možete pokušati i sa pomorandžom ako preferirate nešto slađu verziju ovog koktela – inače se cosmopolitan originalno pravi sa ovim citrusnim voćem.


Sama čaša u koju se sipa cosmopolitan trebalo bi da bude oblika obrnute kupe i u nju nikako ne bi trebalo stavljati ni kockice leda ni mrvljeni led, jer je on već sastojak koktela u šejkeru i ne služi za posluženje u samoj čaši. Ivice čaše treba ukrasiti kriškom limuna ili limete, po želji.


Zanimljivosti o cosmopolitan koktelu


Cosmoplitan koktel nastao je u osamdesetim godinama prošlog veka u Americi kao jedna od mnogobrojnih verzija mešavine pića sa vodkom kao osnovom. Za njegovu popularnost, međutim, zadužene su devedesete godine dvadesetog veka – razlog što cosmopolitan postaje neverovatno poznat i tražen deceniju nakon svog postanka treba pripisati isključivo seriji „Seks i grad“.


Čuvena Njujorčanka Keri i njene tri prijateljice često piju cosmopolitan u seriji, a kako je njegov naziv ujedno i naziv poznatog modnog časopisa, to se ovaj koktel smatra posebnim „modnim“ pićem koje obožavaju manekenke, modni kreatori i novinari i ljudi od stila uopšte.


Upravo iz tog razloga, cosmopolitan postaje jedan od omiljenih „ženskih“ napitaka i ujedno koktel koji pokazuje praćenje dešavanja na svetskoj modnoj sceni od strane onih koji ga naručuju i piju.


U skladu sa svim navedenim, cosmopolitan je bio i inspiracija mnogim modnim stvaraocima, koji su ovaj napitak u čaši koristili kao jedan od motiva različitih dezena za svoje kreacije, kao i proizvođačima parfema, koji su stvarali kolonjske i toaletne vode na bati mirisa ovog koktela.


To su sve bili načini da cosmopolitan postane više od pića koje ćete naručiti u baru ili klubu u toku noćnog izlaska. Kao koktel modne industrije, cosmopolitan je omiljen i svima koji vole modu.