5 NAMIRNICA BOGATIH PROTEINOM

07.05.2020.

 

 

Proteini su osnovna gradivna materija organa, mišića, kože i hormona. Našem telu su potrebni za održavanje i oporavak tkiva, a deci neophodni za rast. Istraživanja pokazuju da konzumiranje proteina takođe može pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma, istovremeno povećavajući mišićnu masu i snagu. Ishrana koja sadrži visoku količinu proteina takođe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, kao i u borbi protiv dijabetesa. Referentni dnevni unos proteina za žene je 46 grama a 56 grama za muškarce. Međutim, mnogi stručnjaci za zdravlje i fitnes veruju da je potrebno više od toga kako bismo optimalno funkcionisali.


Evo liste pet ukusnih namirnica koje imaju visok sadržaj proteina:

 1. Jaja
Jaja spadaju među najzdraviju i najhranljiviju namirnicu. Ona su odličan izvor vitamina, minerala, zdravih masti, antioksidanata koji štite oči i hranljivih sastojaka u mozgu. Jaja imaju visok sadržaj proteina, a sama belanca su skoro čist protein.
Sadržaj proteina: Jedno veliko jaje sadrži 6 grama proteina i 78 kalorija.

2. Bademi

Bademi su bogati esencijalnim hranljivim sastojcima, uključujući vlakna, vitamin E, mangan i magnezijum.
Sadržaj proteina: 6 grama i 164 kalorije po porciji od 28 grama.
Pistaći i indijski orah su orašasti plodovi koji su takođe bogati proteinima.

3. Pileća prsa
Pileća prsa su jedna je od najpopularnijih namirnica bogata proteinima. Pileća prsa su takođe vrlo jednostavna za spremanje, i mogu se spremiti na više načina.
Sadržaj proteina: jedna pečena pileća prsa bez kože sadrže 53 grama i samo 284 kalorije.

4. Ovas
Ovas je jedna od najzdravijih žitarica. Obezbeđuju zdrava vlakna, magnezijum, mangan, tiamin (vitamin B1) i nekoliko drugih hranljivih materija.
Sadržaj proteina: jedna šolja ovsa sadrži 11 grama i 307 kalorija.

5. Švapski sir
Švapski sir je vrsta sira sa malo masti i kalorija. Bogat je kalcijumom, fosforom, selenom, vitaminom B12, riboflavinom (vitamin B2) i raznim drugim hranljivim sastojcima.

Sadržaj proteina: 225 grama švapskog sira sa 1% masti sadrži 28 grama proteina i 163 kalorije.