NAMIRNICE KOJE NE TREBA DRŽATI U FRIŽIDERU

27.11.2018.

Ovih pet namirnica nikako nemojte čuvati u frižideru.

 

Frižider je uređaj koji je toliko voljen da mnogi misle da nema štete od njega. Međutim, on zapravo može dovesti do toga da neka hrana gubi teksturu i ukus brže nego što bi inače. Evo pet namirnica koje treba držati van frižidera.

 

 

Hleb

 

Iako hlađenje odlaže rast buđi, okruženje u frižideru je vrlo suvo i zbog toga će hleb brže obajatiti. Hleb je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi u papirnoj kesi, perforiranoj kesi ili čak i bez kese. Ovo će sačuvati hrskavost kore. Iako će se vlažnost prostorije u kojoj se hleb drži menjati i varirati, vazduh je retko suv kao u unutrašnjosti frižidera. Ali ako želite da vam hleb bude duže svež, odluučite se da ga zamrznete u zatvorenoj plastičnoj kesi sa što manje vazduha.

 

Krompir

 

Frižider je možda poslednje mesto za čuvanje krompira, i to zato što krompir ne podnosi temperaturu ispod 7 stepeni Celzijusa. Na toj temperature njihovi inherentni skrobovi počinju da se raspadaju u šećere, što zauzvrat može uzrokovati promene u teksturi i ukusu, čineći krompir slađim i žilavijim.

Umesto toga, potražite tamno, vlažno okruženje – ostavu ili podrum i čuvajte ih pre u papirnoj kesi nego u plastičnoj. U letnjoj sezoni upotrebite krompir u roku od nedelju ili dve, jer može početi da klija.

 

Bundeva

 

Nema potrebe da bundevu čuvate u frižideru. Ako želite da ona traje duže, izaberite hladno, tamno mesto, poželjno oko 10 stepeni Celzijusa, kao što je kuhinjska ostava, fioka ili ormar.

Bundeve će trajati duže ako ne dodiruju jedna drugu ili ako ne dodiruju tvrde površine. Takođe, obmotajte ih u papir kako bi duže trajale. Pobrinite se da ih ne čuvate pored voća ili povrća koji proizvode etilen jer to može dovesti do bržeg propadanja. To su na primer paradajz, crni luk i zrele banane.

 

Paradajz

 

Paradajz je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi kako bi sprečili njihovo propadanje i održali najbolji mogući ukus. Zreo paradajz obično ostane dobar oko dva ili tri dana nakon kupovine, ako se drži dalje od direktne sunčeve svetlosti, a idealno u papirnoj kesi. Izlaganje toplim sunčevim zracima može zagrejati paradajz i brže ga omekšati.
 

Crni luk

 

Poput krompira, i luk treba skladišti u kuhinjskom ormanu ili ostavi. Razlika je u tome što treba odabrati suvu, tamnu i hladnu okolinu za luk, za razliku od hladne, tamne, vlažne koje preferira krompir. Obavezno izbegavajte skladištenje u plastičnim kesama, jer neće biti protoka vazduha. Pobrinite se da u prostoriji (ili prostoru) ima dovoljno ventilacije kako bi luk ostao svež i ukusan.

Izuzetak je očišćen luk, koji bi trebalo držati u frižideru.