ZDRAVSTVENE KORISTI OD ANANASA

17.12.2020.

 

Ananas (Ananas comosus) je neverovatno zdravo i ukusno tropsko voće. Potiče iz Južne Amerike i puno je hranljivih sastojaka, antioksidanasa i drugih korisnih jedinjenja, poput enzima koji se mogu boriti protiv upala i bolesti. Ananas i njegova jedinjenja pružaju mnoge koristi po zdravlje, uključujući pomoć kod varenja, jačanje imuniteta i ubrzavanje oporavka nakon operacije. Evo nekoliko impresivnih zdravstvenih blagodeti od ananasa.

 

 

 

 

1. Puno hranljivih sastojaka

Ananas ima malo kalorija, ali ima impresivan profil hranljivih sastojaka. Oko 165 grama ananasa sadrži:

Kalorije: 82,5

Masti: 1,7 grama

Proteini: 1 gram

Ugljeni hidrati: 21,6 grama

Vlakna: 2,3 grama

Vitamin C: 131% preporučenog dnevnog unosa

Mangan: 76% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin B6: 9% preporučenog dnevnog unosa

Bakar: 9% preporučenog dnevnog unosa

Tiamin: 9% preporučenog dnevnog unosa

Folat: 7% preporučenog dnevnog unosa

Kalijum: 5% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 5% preporučenog dnevnog unosa

Niacin: 4% preporučenog dnevnog unosa

Pantotenska kiselina: 4% preporučenog dnevnog unosa

Riboflavin: 3% preporučenog dnevnog unosa

Gvožđe: 3% preporučenog dnevnog unosa

 

Ananas takođe sadrži vitamine A i K i male količine fosfora, cinka i kalcijuma. Posebno je bogat vitaminom C i manganom, pružajući 131%, odnosno 76% preporučenog dnevnog unosa. Vitamin C je neophodan za rast i razvoj, zdrav imunološki sistem i pomaže apsorpciji gvožđa iz ishrane. U međuvremenu, mangan je prirodni mineral koji pomaže rast, održava zdrav metabolizam i ima antioksidativna svojstva

 

2. Sadrži antioksidanse koji se bore protiv bolesti

Ananas ne samo da je bogat hranljivim sastojcima, već je i pun zdravih antioksidanasa. Antioksidansi su molekuli koji pomažu vašem telu u borbi protiv oksidativnog stresa. Oksidativni stres je stanje u kojem u telu ima previše slobodnih radikala. Ovi slobodni radikali deluju u ćelijama tela i uzrokuju oštećenja koja su povezana sa hroničnim zapaljenjem, oslabljenim imunološkim sistemom i mnogim drugim bolestima. Ananas je posebno bogat antioksidansima flavonoid i fenolnom kiselinom. Štaviše, mnogi antioksidansi u ananasu su vezani. što omogućava antioksidansima da prežive teže uslove u telu i proizvedu dugotrajnije efekte.

 

3. Njegovi enzimi mogu olakšati varenje

Ananas sadrži grupu digestivnih enzima poznatih kao bromelain. Oni funkcionišu kao proteaze, koje molekule proteina razgrađuju u svoje gradivne blokove, poput aminokiselina i malih peptida. Kada se molekuli proteina razgrade, oni se lakše apsorbuju kroz tanko crevo. Ovo može biti posebno korisno za ljude sa insuficijencijom pankreasa, stanjem u kojem pankreas ne može da stvara dovoljno digestivnih enzima.

 

4. Može povećati imunitet i suzbiti upalu

Ananas je vekovima bio deo tradicionalne medicine. Sadrži širok spektar vitamina, minerala i enzima poput bromelaina koji mogu zajednički pojačati imunitet i suzbiti upale. Jedno devetomesečno istraživanje obuhvatilo je 98 zdrave dece od kojih jedna grupa dnevno nije konzumirala ananas, druga grupa je uzimala malo ananasa (140 g) a treća puno (280 g), kako bi se utvrdilo da li im je to ojačalo imunitet. Deca koja su jela ananas imala su znatno manji rizik i od virusnih i od bakterijskih infekcija. Takođe, deca koja su jela najviše ananasa imala su skoro četiri puta više belih krvnih zrnaca (granulocita) nego druge dve grupe (24). Drugo istraživanje pokazalo je da su se deca sa infekcijom sinusa oporavila znatno brže dok su uzimala dodatak bromelaina, u poređenju sa standardnim lečenjem. Štaviše, istraživanja su pokazala da bromelain može smanjiti markere upale i veruje se da sva ova antiinflamatorna svojstva pomažu imunom sistemu.

 

5. Može ubrzati oporavak nakon operacije ili napornih vežbi

Jedenje ananasa može smanjiti vreme potrebno za oporavak od operacije ili vežbanja. To je uglavnom zbog antiinflamatornih svojstava bromelaina. Nekoliko istraživanja je pokazalo da bromelain može smanjiti upalu, otok, modrice i bol koji se često javljaju posle operacije. Takođe smanjuje markere upale i deluje kao regularni antiinflamatorni lekovi. Naporne vežbe takođe mogu oštetiti mišićno tkivo i izazvati zapaljenje. Pogođeni mišići ne mogu da proizvedu toliko snage i "boluju" do tri dana. Veruje se da proteaze poput bromelaina ubrzavaju oporavak nakon napornih vežbi smanjenjem upale oko oštećenog mišićnog tkiva. Jedno istraživanje je testiralo ovu teoriju pružajući učesnicima dodatak digestivnog enzima koji je sadržao bromelain nakon 45 minuta napornog vežbanja na traci za trčanje. Oni koji su uzimali dodatak imali su manje upale i imali više snage.