ZAŠTO ODABRATI JAPANSKI VISKI

19.06.2024.

 

Zašto odabrati japanski viski? Kratka istorija nastanka pića koje nosi duh samuraja 

 

Zašto odabtrati japanski viski? Jedna od najzanimljivijih zemalja na svetu, kako zbog kulture, tako zbog načina života, prirodnih lepota i mnogo drugih interesantnih stvari svakako je Japan. Mnogima je san da otputuju i obiđu ovu prelepu zemlju, ali i da probaju njihove čuvene specijalitete, tradicionalnu hranu i pića po kojima su prepoznatljivi u čitavom svetu. 

 

Ukoliko ste ljubitelji dobrih, kvalitetnih pića, na tom spisku morao bi da se nađe i čuveni japanski viski nekoliko odabranih destilerija. Ipak, sada to možete učiniti i u Srbiji, jer je svoje mesto na našem tržištu našlo piće koje simbolizuje duh samuraja i čini da bar na trenutak osetite tu moć i magiju koja ih je odlikovala vekovima.

 

Zašto odabrati japanski viski?

 

Od sada u ponudi EDSIKONT-a možete pronaći nekoliko vrsta kvalitetnih japanskih viskija, koji će vas bez pasoša povesti na putovanje kroz vekove, dugotrajan i pažljiv proces pravljenja jednog od najomiljenijih i najkvalitetnijih pića na svetu – japanskog viskija.

 

 

Nakon što ih probate sigurni smo da ćete promeniti mišljenje da je kolevka najboljih viskija Škotska. Najveća razlika između japanskih viskija i onih iz Škotske svakako je činjenica da Škoti više vole Single Malt viski, a Japanci uglavnom preferiraju mešavine – Blend. 

 

Kao i u mnogim drugim oblastima života i u proizvodnji viskija Japanci mnogo polažu na kvalitet. Upravo zbog toga biraju najkvalitetnije materijale za odlaganje svojih gotovih proizvoda. Kada je u pitanju čuvanje viskija, ne slučajno, izbor je pao na hrast, od kojeg se prave bačve u kojima on stoji određen vremenski period. Ova vrsta drveta daje vrlo tipičan slatkast i papren ukus ovom čuvenom japanskom piću.

 

Osim toga, čistoća vode od koje se pravi japanski viski je ključni detalj koji ga razlikuje od bilo kog drugog na svetu. I na posletku, japanska klima igra važnu ulogu u procesu sazrevanja viskija, što ga čini jednim od najkvalitetnijih u ovom delu planete.

 

Zašto odabrati japanski viski? Vrste japanskog viskija 

 

Malt viski: Pravi se od kaše od ječmenog slada u Pot Stills kazanima. 

Grain viski: Pravi se iz različitih vrsta žitarica i sirovina. U Japanu se retko flašira Single Grain (viski od jednoj zrna).

Blended viski: može da sadrži između 10 i 40 procenata Malt viskija (viski od slada)

 

Japanci su strastveni ljubitelji viskija i drugih kvalitetnih žestokih pića. Verovali ili ne, oni troše više ovog alkoholonog pića po glavi stanovnika od Amerikanaca i Britanaca. Iako ni kod njih u početku nisu cvetale ruže i  prvi pokušaji destilerije viskija su bili neuspešni poznato je da su Japanci veoma uporni i istrajni, pa se, čini se, i trud isplatio. 

 

 

Zašto odabrati japanski viski? Početak proizvodne Japanskog viskija

 

Pionir među destilerima bio Shinjiro Torii, koji prvo počeo sa proizvodnjom vina, pred kraj 19. veka, a kasnije je osnovao i kompaniju za proizvodnju likera koja se zvala Kotobukiia. Nakon što je video da mu to ide od ruke, okrenuo se i proizvodnji viskija i 1923. u Yamazakiju je nastala prva ozbiljna japanska destilerija viskija.

 

Danas je taj broj znatno veći, a Japanci su osim po odličnoj industriji postali poznati i po vrhunskoj tehnologiji u pravljenju viskija koji su pobrali simpatije ljubitelja dobrog gutljaja širom sveta i stekli reputaciju koja im danas daje mogućnost da svoje proizvode izvoze na sve kontinente. Sada i u Srbiji možete probati neke od najkvalitetnijih japanskih viskija i uživati u njihovim fantastičnim ukusima, a da ne morate da pređete hiljade i hiljade kilometara. 

 

Širok asortiman JAPANSKIH VISKIJA u EDISKONT.rs prodavnici

 

Japanski Viski Kujira Ryukyu 5yo 0.7L 43%, saznajte više >>>

 

Japanski Viski The Shin 10yo Malt 0.7L 48%, saznajte više >>>

 

Japanski Viski Shinobu Blended 0.7L 43% + 2 Čaše na poklon, saznajte više >>>


Japanski Viski Masahiro 12yo Pure Malt 0.7L 43%, saznajte više >>>

 

Japanski Viski Kaijin Blended 0.7L 40%, saznajte više >>>

 

Japanski Viski Kujira Ryukyu Inari 0.7L 46%, saznajte više >>>