KAKO NAPRAVITI SAVRŠENI APEROL SPRITZ?

26.09.2019.

 

 

Ako volite osvežavajuće koktele, Aperol Spritz je verovatno savršen izbor za vas. Svetlo narandžaste boje, ova kombinacija slatkog likera i belog vina ili Prosecca, osvežava svojim gorko-slatkim ukusom.

 

 

Šta je Aperol?

 

Poreklom iz Italije, Aperol je infuzija lekovitog bilja a dva ukusa koja se ističu su narandža i rabarbara. Ovaj liker sadrži samo 11% alkohola. Aperol je ove godine proslavio svoj stoti rođendan, i zvanično je uvršten u Oksfordski rečnik, opisan kao italijanski aperitiv narandžaste boje sa ukusom slačice, rabarbare i raznog bilja.

 

Sastojci za Aperol Spritz:

 

1 boca ohlađenog Prosecca

1 boca Aperola

Soda

Kockice leda

Kriške narandže

 

Priprema:

 

Iako mnogi veruju da je metoda 3: 2: 1 najbolja za ovaj recept, proizvođači Aperola kažu da treba koristiti metodu 50:50. Oni veruju da novi recept pojačava ukus Aperol Spritz-a i oslikava njegovo italijansko poreklo.  

Čaše napunite kockama leda. Kombinujte Prosecco i Aperol u jednakim delovima. Dodajte malo sode. Ukrasite kriškom narandže. Možete dodati i maslinu na štapiću, ako želite da ga poslužite onako kako to rade u Veneciji.

 

Varijacije Aperol Spritz-a

 

Iako je Prosecco i soda voda klasična kombinacija, postoji mnogo drugih načina za uživanje u Aperolu.

Aperol, vodka i sajder - U ovu kombinaciju možete dodati i sok od limuna, mrvicu soka od narandže, kao i koru narandže.

Sgroppino - Ovaj klasični venecijanski koktel koristi se i kao aperitiv i kao digestiv. Pomešajte 50ml Aperola sa dve kašike voćnog sorbea (limun, narandža ili grejpfrut) i dodajte 100 ml Prosecca.

Bez Prosecca – Umesto Prosseca koristite tradicionalno belo vino. Dodajte Aperol, sodu vodu i ukrasite maslinom i kriškom limuna.

Aperol smash - Ovo je osvežavajuća alternativa klasičnom aperitivu. Pomešajte dva dela Aperola, jedan deo viskija i jedan deo limunovog soka.